26.09.2024 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozmetadla pro precizní zemědělství

Počet zemědělských podniků a farmářů hospodařících v systému precizního zemědělství se postupně zvětšuje. Podmínkou úspěchu je, kromě přesvědčení, že je to správná cesta, využívání specializovaných softwarů, rozborů půdy, výnosových a aplikačních map a samozřejmě také odpovídající techniky. Jednou z firem, která má do systému precizního zemědělství čím přispět, je francouzský výrobce Kuhn. Z jeho širokého portfolia jsme pro tento příspěvek vybrali rozmetadla minerálních hnojiv.

Francouzský výrobce Kuhn nabízí talířové modely nesené a tažené a dále také pneumatické nesené a tažené. Nesená rozmetadla začínají modely MDS 8.2 a 14.2. Jsou to zúžená rozmetadla určená do vinic, sadů a dalších úzkořádkových  kultur. Modely MDS 18.2 a 20.2 jsou vhodné pro menší farmáře a zelináře. Nejoblíbenějšími nesenými rozmetadly jsou pak modely AXIS s variabilní aplikací hnojiva, sekční kontrolou po jednom metru záběru a disky schopnými pracovat při rozdílných otáčkách. Tažená rozmetadla zastupuje model AXENT a pneumatická model AERO.

Budoucnost je hydraulická

„V posledních letech je zřejmý trend přechodu od rozmetadel poháněných kardanovým hřídelem k rozmetadlům poháněným hydraulicky. Jsou sice dražší, ale mají řadu výhod. U kardanem poháněných musí motor traktoru pracovat při otáčkách 1400 až 1600/min, zatímco čtyřválcovému traktoru o výkonu 140 k a s čerpadlem dodávajícím 60 l/min by stačily pro zajištění konstantní rychlosti rozmetacích disků teoreticky volnoběžné otáčky. V praxi to znamená práci při vyšším převodovém stupni, nižších otáčkách a nižší spotřebě paliva,“ vysvětluje Bc. Lukáš Vidlák, produktový manažer společnosti KUHN CENTER CZ.

Asi největší předností hydraulicky poháněných rozmetadel je hraniční rozmetání, kdy rozmetadlo nemusí jet vpravo (jako kardanem poháněné), ale díky nezávislému samostatnému pohonu levého a pravého kotouče si lze příslušnou stranu zvolit podle potřeby. Příslušnou stranu si pouze obsluha zvolí na monitoru v traktoru. Rozmetadlo si automaticky upraví tři parametry – bod výpadu, množství hnojiva a otáčky disků (u kardanových se oba disky otáčejí stejnou rychlostí a tak se musí rozmetadlo dopředu ručně nastavit pomocí funkce Telimat, kde boční deflektor umožňuje přesměrování toku hnojiva).

Precizně

K dalším funkcím, posunujícím rozmetadla Kuhn do oblasti precizního zemědělství patří funkce Optipoint (automatické ovládání hradítek na souvrati), kdy rozmetadlo nejdříve aplikuje na souvrati a po následném najetí do řádku dokáže vypočítat optimální bod, v němž je třeba zapnout rozmetání tak, aby nedošlo k přehnojení nebo naopak k nedostatečnému pokrytí pozemku hnojivem. Velmi důležitým prvkem výbavy je systém EMC (Electronic Mass Control) pro přesnou aplikaci. EMC automaticky kontroluje a reguluje průtok hnojiva na každý disk (nezávisle na sobě). Senzor měří pětkrát za sekundu odpor na čepu pohonu disku (v Nm) a přepočítává ho na vypadané množství hnojiva v kg. Výstupní hradítko hnojiva je regulováno každou sekundu, aby byla stále zajišťována naprogramovaná dávka hnojiva. Rozsah průtoku je 20 až 500 kg/ minutu. „Údaje jsou za všech okolností přesné, nejsou zatížené chybou, třeba blátem na rozmetadle nebo jízdou ve svahu. Rozmetadlo i při variabilním hnojení přesně odvažuje potřebné množství hnojiva pro každý disk a toto množství dodává od prvního metru aplikace. Před aplikací je třeba pouze zkalibrovat disky, což je jednoduchý a rychlý úkon, trvající nějakých pět vteřin,“ upřesňuje Lukáš Vidlák. Všechny modely AXIS jsou také vybaveny systémem dávkování CDA, který zajišťuje přesné dávkování všech typů materiálů za všech podmínek, tedy například na svažitém pozemku nebo při větrném počasí. Pro přesnou práci při vysokých pojezdových rychlostech jsou rozmetadla AXIS vybavena systémem VariSpread PRO (modely 40.2 a 50.2) nebo VariSpread 8. Tento systém dociluje plynulé změny šířky záběru změnou bodu výpadu, aplikačního množství i rychlosti otáčení disku. Základem jsou elektromotory SpeedServo, které jsou 2,5x rychlejší než běžně používané elektromotory.

Celý článek najdete v 9. čísle Farmáře.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down