Trhu sklízecích řezaček vládnou samojízdné modely. Nejvýkonnější technika se výkonovými parametry blíží hranici 882 kW (1200 k). S ohledem na jednotlivé trhy a strukturu tamních hospodářství se rovněž dodávají nesené a tažené řezačky. Nesené modely jsou často určeny pro agregaci s traktory s otočným řízením, tažené řezačky disponují především jednoosým, některé pak dvouosým podvozkem.
Většinou pracujeme s bubnovými, tedy rotorovými modely. Někteří výrobci samojízdné techniky pak nabízí také dopravníkové verze. S rostoucím výkonem se pochopitelně zvyšuje pracovní záběr adaptéru daný počtem řádků setých s roztečí 0,75 m. Většina výrobců samojízdné techniky dodává maximálně dvanáctiřádkové adaptéry, vybrané dopravníkové modely sklízí kukuřici ze čtrnácti řádků. Podle některých zdrojů se vybraní výrobci soustřeďují na vývoj šestnáctiřádkových modelů. V minulosti se dokonce testovaly adaptéry pro sklizeň až dvaceti řádků.
Řezací bubny
Řezací buben představuje srdce sklízecí řezačky a hlavní pracovní prvek. Bubny se liší šířkou, průměrem a uspořádáním nožů. Samotné řezání vyžaduje součinnost bubnu, vkládacího ústrojí a protiostří. Řezací buben je osazen různým počtem nožů, které jsou u samojízdných modelů uspořádány obvykle do tvaru písmene V. Většina zástupců pracuje s noži, jejichž délka dosahuje poloviny šířky bubnu, ale používají se i nože s délkou odpovídající jedné čtvrtině šířky bubnu. Někteří výrobci řezaček pak nabízí obě možnosti. Nože a protiostří rozdělujeme obvykle na kukuřičné a univerzální. Univerzální nože slouží především ke sklizni zavadlé hmoty z řádku, obilnin na hmotu nebo třeba slámy. Jak již název napovídá, s univerzálními noži můžeme rovněž sklízet kukuřici. Zejména v posledních 10 až 15 letech se stává, že se sklizeň kukuřice a senáže prolínají a je tedy nutné zaměňovat nejen sklízecí adaptéry. Využití univerzálních nožů připívá k flexibilitě sklizně během podzimního období. Bude-li však řezačka využita pouze pro sklizeň kukuřice (bez sklizně travních porostů), doporučuje se pracovat právě s kukuřičnými noži a protiostřím. Dále, s ohledem na tvar nožů, rozlišujeme otevřené a uzavřené řezací bubny.
Řezací bubny dále rozdělujeme podle účelu jejich využití. Základ nabídky představují klasické řezací bubny, určené pro sklizeň objemných krmiv za účelem zajištění krmivové základny. Poměrně hojně se setkáme také s bioplynovými bubny osazenými (ve srovnání s bubny klasickými) větším počtem řezacích nožů. Takové bubny umožňují při zachování standardní pojezdové rychlosti dosahovat velmi krátké řezanky. Někteří výrobci navíc dodávají bubny speciálně konstruované pro sklizeň plodin za účelem energetického využití.
Celý článek Ing. Filipa Javorka vychází ve 12. čísle Farmáře.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!