12.07.2013 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trojnásobné uznání pro radličky

Zpracování půdy patří mezi nejdůležitější pracovní operace v zemědělství. Jeho kvalita je velmi závislá na použitém nářadí. Pořízení nové techniky, a to i té závěsné, však znamená nemalou investici. Každý zemědělský podnik tak stojí čas od času před nelehkým rozhodnutím, do jakého stroje a do jaké značky své peníze investovat. Již třikrát toto dilema řešili ve společnosti ZEMET nedaleko Zlína. A třikrát se stejným výsledkem.

Na severním okraji Zlína leží starobylá obec Tečovice. V ní sídlí společnost ZEMET spol. s r. o. V dnešní podobě existuje od roku 1991, od transformace bývalého zemědělského družstva. O činnosti této společnosti, ale především o používání techniky Köckerling jsme si povídali s jejím jednatelem Jindřichem Václavkem.

S novou technikou do nového tisíciletí
První modrý stroj si podnik koupil v roce 2000. Byl jím klasický podmítač Quadro s pracovními orgány umístěnými ve čtyřech řadách a s pracovním záběrem 5,7 m. Stroj byl pořízen pro zpracování strniště s rostlinnými zbytky nebo bez nich a pro předseťovou přípravu půdy. Pracovními orgány jsou ploché radličky pro celoplošné zpracování a promíchání půdy nebo různě široká dláta pro hlubší zpracování. Přestože výrobce již ve zmíněné době tyto stroje prodával na německém a francouzském trhu, tu opravdovou zátěž dostalo Quadro až v českých podmínkách. A tak se ZEMET stal jakýmsi zkušebním podnikem a prubířským kamenem. Na základě ročních zkušeností na polích v okolí Zlína upravil výrobce konstrukci stroje, a ten v mnoha podnicích úspěšně pracuje až dodnes. Nejinak tomu je v Tečovicích. „Je to univerzální stroj pro podmítky a kypření, který u nás pracuje již třináct sezón. Agregujeme ho s traktory o výkonu 230 až 300 koní. Nyní ročně zpracuje 1000 až 1500 ha, ale dříve pracoval sám, tak odhaduji, že celkem u nás zpracoval již 30 000 až 35 000 ha půdy,“ říká s respektem Jindřich Václavek.
Celý článek vyjde v časopisu Farmář

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down