20.09.2012 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Lomnici prodávají také zemědělskou techniku

Společnost Zeos Lomnice, a. s., byla založena v roce 1999 Zemědělsko-obchodním družstvem Lomnice nad Popelkou. Kromě tradiční zemědělské výroby Zeos provozuje řadu dalších aktivit, od prodeje zemědělské techniky, přes servisní činnost a dřevovýrobu až po prodej pohonných hmot.

V čele podniku se 145 stálými zaměstnanci (přibližně 85 v zemědělské výrobě) je předseda představenstva Ing. Jiří Lacina. Po absolvování Zemědělské univerzity v Praze a ukončení vojenské služby nastoupil v roce 1989 do Lomnického družstva a už mu zůstal věrný. Jako novodobý pamětník nás seznámil s historií společnosti, vývojem i současným stavem.

Hospodaření v bramborářské oblasti
„Naše půda nemá takové parametry, abychom se mohli opírat pouze o rostlinnou výrobu. Živočišná výroba tady má proto dlouhou tradici,“ říká Ing. Lacina a pokračuje: „Obhospodařujeme asi 2600 ha zemědělské půdy a z toho 900 ha luk. Nemáme žádné velké hony, terén je zde značně členitý, průměrný pozemek na orné půdě má 10 ha, luční hon je ještě mnohem menší. Všechny tyto pozemky využíváme, takže u nás nenajdete příliš velké stroje, protože bychom se s nimi při neustálých přejezdech ani nevešli na většinu místních komunikací a polních cest.“

Mléko a zástav
Dominantní činností společnosti je živočišná výroba. „Máme přibližně 2800 kusů dobytka, z toho je asi 900 dojnic. Z 25 % je zastoupeno holštýnské plemeno s dojivostí kolem 9000 l mléka, ze 75 % pak české strakaté, které má průměrnou užitkovost 6500 litrů,“ říká předseda představenstva. Ročně zde vyrobí necelých 6 000 000 l mléka, které v současné době končí v mlékárně Pragolaktos. Na otázku ziskovosti výroby mléka Ing. Lacina odpovídá: „Mírné ziskovosti v produkci mléka lze dosáhnout pouze u modernějších stájí, ve starých vazných kravínech s nižší produktivitou práce je to při současných cenách mléka nemožné.“ Váš podnik se také věnuje odchovu zástavových zvířat, že? „Protože nemáme vhodné podmínky pro výkrm býků, zabýváme se produkcí zástavu. Převažují býčci, ale pokud je zájem, prodáváme i jalovice,“ přibližuje tuto oblast živočišné výroby Ing. Jiří Lacina a pokračuje: „Kromě vlastních zvířat tady také odchováváme jalovice kolegům z okolí, těm, kteří nemají uzavřený obrat stáda, a zbytek nakupujeme. Náš rajon zasahuje od Liberecka až na Vysočinu. Máme jeden z posledních velkokapacitních teletníků v republice, samozřejmě zrekonstruovaný, ročně jím projde přes 2000 ks zvířat, takže je pro nás ekonomicky stále výhodný a přináší do celkového rozpočtu podniku nemalé prostředky.“ O zvířata z Lomnice nad Popelkou je největší zájem z Balkánského poloostrova, především z Chorvatska a Slovinska. V současné době se nabízí i možnost vývozu do Turecka.

Na polích tradiční plodiny
Z celkem 2600 ha zemědělských pozemků je přibližně 1700 ha orných. „Půdy jsou u nás spíše střední, kamenité, písčito-hlinité až hlinito-písčité, s mělkými profily tak do 20 cm, pak už je to jen skála nebo kamení,“ charakterizuje místní podmínky předseda představenstva.
Přibližně polovinu výměry Zeos zpracovává bezorebně a výhledově se bude tato plocha ještě dále zvětšovat. Důvodem je nutnost vyhovět erozním nařízením a předpisům na plochách, které byly označeny jako erozně ohrožené, a v budoucnu na nich nebude možné uplatňovat dosavadní orební technologie. Jak říká Ing. Lacina: „Jsme již řadu let prodejci techniky Kverneland, takže dosavadní vybavení na bázi starých pluhů řady PHX a strojů bezorebné technologie Horsch doplnil i pluh a podmítač této značky. Na každém honu si tak může podle typu půdy agronom určovat požadovaný způsob jejího zpracování. Co se struktury plodin týká, základ tvoří obiloviny (převážně krmného charakteru) pěstované v průměru na více než 600 ha. Podnik upřednostňuje pšenici, tritikale a také ozimý a jarní ječmen. Přibližně z 60 % je úroda určena pro potřeby vlastní živočišné výroby, zbylou část společnost prodává. Významnou plodinou je dále ozimá řepka, pěstovaná v průměru na 400 ha. „O výnosu řepky u nás rozhoduje zima. Letos jsme měli štěstí, porosty byly přikryté, ozimy i řepka dobře přezimovaly, tak jsme měli proti minulému roku pěknou úrodu na úrovni téměř 4 t/ha,“ pochvaluje si Ing. Lacina. Na další výměře pak Zeos pěstuje mák, kmín, pohanku, svazenku a brambory. Pro potřeby živočišné výroby zde pěstují pícniny na orné půdě, pro které je vyčleněno přes 250 ha a nesmí chybět ani kukuřice na 180 ha.

Začalo to Valmetem
Zeos v Lomnici nad Popelkou je nejen zemědělským podnikem, ale také prodejcem zemědělské techniky, včetně jejího záručního i pozáručního servisu. „Za to, že dnes prodáváme stroje, může onen první Valmet. Dovozce značky Valtra v našem regionu neměl žádného prodejce a tak nás před šesti lety oslovil. My jsme měli dlouhá léta zkušenosti s touto značkou traktorů, druh této aktivity v plánu a tak jsme se rychle dohodli. Stroje jsme začali prodávat v roce 2007. Uchytit se na dávno obsazeném trhu není jednoduché. Neprodáváme ani tak do velkých podniků, jako spíše soukromníkům, vyžadujícím kombinovaný traktor, který zvládá jak sklizeň píce, tak polní práce a uživatel s ním může i do lesa. Navíc Valtra nepatří k nejlevnějším. A když dneska prodáváte mobilní prostředek tohoto typu, potřebujete k tomu i závěsné vybavení. Bylo logické, že jsme tedy začali ve spolupráci s berounskou firmou Topagri nabízet i techniku značky Kuhn a současně také stroje ze sortimentu společnosti Kverneland Group,“ přibližuje nám tuto oblast podnikání Ing. Lacina. Zeos je dnes schopen nabídnout nejen traktory, ale také techniku pro zemědělské, lesní a komunální práce. Zájem zaznamenává především o postřikovače, lisy, baličky či mulčovače. Prodává také spotřební materiál pro balení a lisování, od kulatých balíků až po vaky, včetně senážních plachet a sítí. Mimo již zmiňované aktivity nesmíme zapomenout na služby v oblasti prodeje náhradních dílů i na většinu ostatních zemědělských strojů, nabídku pneumatik, ložisek, opravy běžné zemědělské a komunální techniky, včetně zajišťování komplexního servisu technologií dojení a chlazení společností Farmtec a DeLaval.

Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Libereckého kraje.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down