18.08.2012 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zájem o služby roste

Na Valašsku, mezi Zlínem a Vsetínem, na úpatí Vizovských hor sídlí společnost JASNO, spol. s r.o., Jasenná. Společnost zaměřená převážně na poskytování služeb oslavila v loňském roce 20. výročí své existence. Již v době svého vzniku, v roce 1991, se profilovala jako podnik služeb a dnes patří mezi největší podniky svého druhu.

Společnost Jasno Jasenná za dobu svého působení získala při poskytování služeb cenné zkušenosti i okruh stálých zákazníků. Vývojem za tuto dobu prošla i používaná technika. O činnosti společnosti a převážně pak o problematice služeb, jejich provozování v současnosti a výhledu do budoucna jsme si povídali s ředitelem společnosti Ing. Jiřím Mikuláštíkem.

Nejčastěji na klíč
Dominantní v tomto podniku je poskytování služeb v oblasti zemědělské výroby. Typickou službou je sklizeň na klíč, zahrnující veškeré práce od posečení až po zadusání hmoty na jámě. Žádanou službou je také komplexní péče o pícniny, od jarního přísevu a přihnojení, přes sečení a mulčování až po senážování všemi možnými způsoby. Zákazník může mít senáž uskladněnu v kulatých nebo hranatých balících, ve vacích nebo v jámách. Veškerou potřebnou techniku pro vyjmenované činnosti má Jasno Jasenná vlastní. Je to důležitější, než by se na první pohled zdálo. Jak vysvětluje Ing. Mikuláštík, je naprosto nezbytné, aby všechny články pracujících linek byly stejně výkonné. Tato podmínka se vztahuje i na jiné činnosti. „Každý řetěz je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek,“ připomíná známé přísloví ředitel společnosti a dodává: „Linka musí být vyvážená na obě strany. Pokud by byly některé stroje v lince naopak výkonově předimenzované, bylo by to pro nás neekonomické.“ Tím se dostáváme k technickému vybavení. Jasno Jasenná je vybavena secím strojem na přísevy travních porostů, třemi linkami na sklizeň pícnin doplněnými ještě jednou specialitou od firmy Krone. „Letos jsme měli od Kroneho také speciální žací lišty na testování. Ty mají vzadu příčné gumové pásy, umožňující ukládat posečenou hmotu na řádek,“ doplňuje Ing. Mikuláštík. Zákazníci o tento způsob sklizně projevují zájem. Jednak to bylo letos dáno menšími výnosy, kdy takto sklizená tráva nepřesychá, někteří zákazníci tuto metodu využívají při sklizni GPS, kdy se neseče přímo řezačkou, ale ukládá do řádku s následným sběrem. Pokračujme však ve výčtu techniky. Pro potřeby zákazníků má podnik dále k dispozici pět linek na senážování, tři linky na slámu a její svoz a stohování, tři linky na rozmetání hnoje, jednu linku pro aplikaci kejdy, pět linek na sklizeň silážní kukuřice (z toho tři pro potřeby bioplynových stanic) a jednu linku na vlhké kukuřičné zrno.
Kromě výkonu klade vedení společnosti velký důraz na provozní spolehlivost techniky. Té je dosaženo jednak pečlivým výběrem značek, jednak častou obměnou strojů. Starší stroj než tři roky zde nenajdete. Ve třech letech je podnik prodá a nahradí novými a většinou i výkonnějšími modely. Něco za něco, do nákupu nové techniky podnik investuje v letošním roce více než 50 milionů korun.
A oblast, ve které Jasno Jasenná působí? Od Kežmaroku na Slovensku až po Karlovy Vary.
Celý článek si můžete přečíst v regionální příloze týdeníku Zemědělec věnované Zlínskému kraji.

http://youtu.be/ICIbhvfLFvI

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down