10.06.2012 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kdo přemýšlí, ušetří

Účelem zpracování půdy je změnit její strukturu tak, aby vyhovovala ujímajícím se plodinám, aby se zvýšila účinnost hnojení a agronomických zásahů a aby se zemědělec v případě potřeby vypořádal se zbytky předchozí plodiny. Do zpracování půdy vkládá značnou část nákladů na založení porostu. Pokud jsou správně využity, zajistí mu v podobě výnosů maximální návratnost.
V rodině Říhánků má práce v zemědělství hluboké kořeny. V současné době obhospodařuje na Plzeňsku rodina Říhánků přibližně 600 ha většinou těžkých hlinitých půd. Na nich pěstuje obilniny a řepku. Na 50 ha je ozimý sladovnický ječmen, na stejné výměře jarní sladovnický a na 90 ha ozimý krmný ječmen s výnosem 4 až 4,5 t/ha. Na více než 100 ha je ozimá pšenice, která v místních podmínkách dává přibližně 6 t/ha. Poslední pěstovanou obilninou je oves pluchatý na 40 ha a nahý na 100 ha s výnosem 3,5 až 4 t/ha. Na více než 150 ha je pak řepka, které v dlouhodobém průměru hospodáři sklízejí 3,5 t/ha.

Sázka na novou technologii
Součástí snahy zlepšovat půdní strukturu byly i zkoušky různých strojů. A tak se na jejich polích vystřídala technika nejedné značky. Cílem bylo porušit hloubkovým kypřením zhutněnou vrstvu půdy. Na stole byla i otázka, zda nepoužít hloubkový kypřič nebo podrývák. Otec se syny nelenili, jezdili na zkušenou k jiným zemědělcům a snažili se získávat všechny dostupné informace.
Rozhodující pro konečnou volbu se ukázal výzkum zpracování zhutněné vrstvy půdy, kterému se dlouhodobě věnuje výrobce půdozpracujících strojů Great Plains. Způsob, jakým se této problematice věnuje a výsledky, kterých se svou technikou dosáhl všechny zúčastněné přesvědčil. A tak již zbývalo pouze vyzkoušet vhodný stroj v domácích podmínkách. Po krátkém jednání byl na farmu Říhánků zapůjčen kombinovaný stroj pro zpracování celého půdního profilu, nesený model Simba DTX 300. S dvěma řadami podrývacích slupic Pro-Lift, dvěma řadami talířů s nastavitelným úhlem a patentovaným DD pěchem. Simbu DTX 300 vyzkoušeli a zjistili, že ji lze využít pro různé práce. Umí mělce zpracovat půdu, v případě potřeby však zpracuje celý půdní profil až do hloubky 40 cm. Je vhodná i pro urovnání hrubé brázdy po pluhu. Je tedy optimální kombinací mělkého zpracování talířovou sekcí, hlubšího prokypření a ozdravení půdního profilu podrývacími slupicemi a následnou konsolidací DD pěchem. Dnes se tomuto zpracování také říká vertikální zpracování. Zkušební stroj měl ještě v té době typickou oranžovou barvu.
Zkušební práce proběhly v srpnu loňského roku na ploše 4 ha. Pršelo, bylo mokro a podmínky rozhodně nebyly optimální. Simba DTX 300 pracovala v agregaci s nejsilnějším traktorem Case IH Magnum 280. Pozemek byl po sklizni řepky, podmítnutý, se vzešlým výdrolem. Simba DTX 300 jej zpracovala do hloubky 30 až 35 cm. Jako optimální se ukázala rychlost 8 až 12 km/h. Přestože opticky půda nevypadala nijak bezvadně, následná pracovní operace (přejezd kompaktorem) určená pro urychlení schnutí ukázala, že je půda nadýchaná a připravená pro setí následné plodiny (ozimé pšenice).
Za normálních klimatických podmínek by bylo možné sít za Simbou přímo, bez dalšího zpracování půdy. Ukázalo se, že Simba DTX 300 může nahradit orbu a ozdravit půdu.
Žádné váhání se již nekonalo, následovala závazná objednávka u dlouholetého dodavatele zemědělské techniky, firmy CSK Agro, s. r. o., která rodině farmářů zajišťuje i servis strojů.
Celý článek si můžete přečíst v časopisu Farmář.

http://youtu.be/cQbObqJUKfw

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down