03.06.2012 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hospodaření v tvrdých podmínkách

Obec Pšov se nachází přibližně třicet kilometrů jihovýchodně od Karlových Varů. Sídlí zde ZD Novosedly, ve kterém se před časem rozhodli v rámci rostlinné výroby pěstovat pro potřeby nedaleké teplárny ve Žluticích sloní trávu. Po dvou letech se zdá, že tento experiment žádné zázraky nepřinese a družstvo se bude i nadále věnovat především pěstování obvyklých plodin a chovu dobytka. O hospodaření v ZD Novosedly se sídlem v Pšově jsme si povídali s předsedou Vladimírem Vrzáčkem a agronomkou Ing. Ivanou Krmelovou.

Hospodaření na problematických půdách
Karlovarský kraj je charakteristický méně kvalitními půdami a nejinak tomu je i v případě ZD Novosedly. To hospodaří na 3047 ha zemědělské půdy, z čehož je 2360 ha půdy orné. Zbytek výměry tvoří pastviny a 250 ha luk. „Naše pozemky se nacházejí v nadmořské výšce 500 až 550 metrů, říká Vladimír Vrzáček a Ing. Ivana Krmelová jej doplňuje: „Jsme na okraji srážkového stínu a půdy zde mají velmi rozdílnou kvalitu.“ Předseda ještě problematiku půd upřesňuje: „Těžší hlinité půdy se nacházejí na polovině katastru od Pšova směrem k Plzni v pánvi červenek. Červenky jsou známé svojí úrodností, špatně se však zpracovávají.“ Největší problémy způsobují když přeschnou. Jak říká Vladimír Vrzáček, potom želízka na nářadí jenom hoří. Problémy se zpracováním červenky způsobí i po srážkách, to se v nich zase může technika utopit. Zkrátka dobře připravit červenku je problém. Do hrudkovité nemá smysl sít řepku, protože nevzejde. Naopak, když se vše povede jak má, podrží červenka půdní vlhkost i v době sucha. Zbytek obhospodařované plochy tvoří kamenitohlinité lehčí půdy. Do této půdy byla zasazena i sloní tráva, jejíž pěstování v ZD Novosedly zkoušejí.

Surovina pro teplárnu
Zajímavou činností, kterou se v ZD Novosedly odlišují od ostatních zemědělských podniků, je zkušební pěstování sloní trávy. Za finanční podpory krajského úřadu se v roce 2010 v ZD Novosedly rozhodli vyzkoušet pěstování technické plodiny ozdobnice čínské neboli sloní trávy (Miscanthus Giganteus) na orné půdě. Pro všechny, kteří se s tímto názvem setkávají poprvé je ozdobnice neboli sloní tráva rostlina, dorůstající do výšky dvou (po třech letech tří i čtyř) metrů. Její listy jsou až dva centimetry široké a připomínají rákos. Cílem experimentu je zjistit, zda by pěstování sloní trávy mohlo být pro družstvo ekonomicky zajímavé. Vypěstovaný produkt je určen jako palivo do blízké výtopny na biomasu ve Žluticích. Ve žlutické teplárně se už konaly i topné zkoušky, které dopadly velmi dobře. V případě dobrých výsledků by mohla sloní tráva částečně nahradit při spalování dřevo.
Celý článek si můžete přečíst v regionální příloze týdeníku Zemědělec.

http://youtu.be/u1scC4Au00Y

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down