21.03.2012 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové trendy v oblasti zemědělské logistiky

Přeprava materiálů v oblasti zemědělství dosahuje každoročně obrovských hodnot. Například v sousedním Německu je množství přepravovaného zemědělského materiálu v pořadí na druhém místě po německých drahách DB. S koncentrací zemědělské výroby, zvětšováním zemědělských podniků a rozvojem bioplynových stanic stoupá význam oboru přepravy materiálů, kterému se říká agrologistika.

Agrologistika je široký pojem
Složení materiálů, které se v zemědělství přepravují, je velice rozmanité. Zatímco podniky zabývající se pouze rostlinnou výrobou potřebují dopravovat obilí, osivo, hnojiva, vodu, postřiky a poté sklízet jednotlivé plodiny, podniky s živočišnou výrobou mají kromě potřeby dopravy v rostlinné výrobě ještě velké požadavky na přepravu krmiv (většinou objemných), přepravu a aplikaci hnoje nebo kejdy. Podobně je tomu i u podniků s bioplynovou stanicí, kde na jedné straně převažuje přeprava velkého množství hmot a na straně druhé aplikace kejdy nebo fugátu v porostu.

Větší podnik ¬¬- větší logistický problém
Vzhledem k zvětšující se velikosti mnoha zemědělských podniků u nás a rozvoji bioplynových stanic v podnicích s živočišnou výrobou se výrazně zvětšují dopravní vzdálenosti pro odvoz objemných krmiv a aplikaci hnoje a kejdy. Současná dopravní technika je ve většině případů malá a méně ekonomická. Manažeři zemědělských podniků navíc nejsou zvyklí zabývat se problémem logistiky v zemědělské dopravě a především otázkou nákladů. Při výběru dopravní techniky je často rozhodující jen cena, již méně se vedení podniků zajímá o jednotkové náklady. Dalším problémem je absence plánování vývoje dopravy v podniku na 2 až 3 roky dopředu s určitou strategií volby techniky a strojních linek. Zde mají zemědělské podniky ještě velké rezervy.
Celý článek si přečtete ve 4. čísle časopisu Farmář

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down