01.10.2010 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky na polním dnu v Holešově

Počátkem září pořádala společnost Navos Farm Technic, s. r. o., na Farmě Holešov svůj čtvrtý polní den. Na něm byly již tradičně představeny traktory Case IH, technika pro přípravu půdy a setí, postřikovače, manipulátory a příslušenství včetně nabídky pneumatik.

Naplánováno bylo vše do detailů, počasí však mělo poslední slovo. Po vydatných deštích byly předváděcí pozemky nepřístupné a tak se program dne musel omezit na ukázku techniky na výstavní ploše. V úvodu zhodnotil činnost společnosti jednatel Navos Farm Technic, s. r. o., Ing. Jaroslav Olšina: „Od loňského roku jsme udělali některé personální změny na úseku prodeje a servisu, které se již kladně projevily. Dobře se vyvíjí i prodej náhradních dílů, který zaznamenává trvalý růst. Od května máme navíc v nabídce manipulátory Merlo a Weidemann.“ Že se stále projevují dozvuky krize, cítí i v Navosu, ale jak dodává Ing. Olšina: „Určité náznaky oživení se objevují, například i dnes zde uzavřeme obchodní případy, přesto mnoho zemědělců vyčkává, jak se vyvinou ceny komodit.“ V otázce poptávky je zájem o vyšší výkonové třídy traktorů, nejprodávanější řadou v posledním období byl Magnum.

Nejmenší byl Farmall Traktory Case IH tvořily agregace s předváděnými stroji. Nejmenší, ale se zájmem sledovaný, byl už první traktor, zástupce zcela nové modelové řady Farmall, která se na našem trhu objeví koncem letošního nebo začátkem příštího roku. Modely s výkonem 31 až 40 k se budou dodávat s hydrostatickou převodovkou, silnější (do 50 k) dostanou CVT převodovku.
Farmall byl představen s ochranným rámem řidiče, bude však k dispozici i s kabinou. Je vhodný pro lehčí práce na farmách nebo do komunální sféry pro úklid chodníků a parků.
Quantum N s výkonem 85 k také není určen pro orbu, svým charakterem je vhodný pro sadaře nebo opět do komunální sféry. Vinaři zase potřebují opravdu úzké traktory, například Quantum T s šířkou 90 cm. Do třetice Quantum, tentokrát řada C, je mnohem univerzálnější, traktory mají šířku do 2,2 m a zastanou jednoduché práce spojené s provozem farmy. Často se používají i ve chmelnicích.
Technika s jednoduchým mechanickým ovládáním, to jsou traktory řady JX s výkony od 60 do 90 koní, optimální pro nenáročné uživatele, jež nevyžadují elektroniku. U nás nejprodávanější je řada JXU začínající na 75 k a pokračující do 115 koní. Ta má již převodovku s Power Shiftem 24x24 i elektroniku.
Střední výkonovou třídu tvoří traktory Maxxum, které prošly faceliftem a mají novou kapotu. Traktory Puma s převodovkou Power Shift mají upravené chlazení, nový ICP panel a o něco vyšší výkon. Pozornost vzbudila nová Puma CVX 225, nejsilnější traktor Case IH vyráběný v Evropě, který poskytne s navýšením výkon 250 koní. Je vybaven veškerou možnou elektronikou, má přístroje umístěné v A sloupku, nový ICP panel a obsluze zajišťuje maximální komfort. Předností je i nová plynulá převodovka. Řadu Magnum zastupovaly dva modely, slabší 250 a nejsilnější 335 (vyrábějí se od 225 do 335 k jmenovitého výkonu). Do této řady si často zákazníci přejí i nové integrované satelitní řízení AccuGuide, které je součástí systému precizního zemědělství AFS - Advanced Farming System. Bonbonkem na závěr bylo předvedení pásového traktoru Quadtrac s maximálním výkonem 600 koní. Potřeba síly však stále roste, a tak výrobce již připravuje nový model s ještě větším výkonem.

Poprvé manipulátory
Společnost Navos Farm Technic, s. r. o., rozšířila nabídku techniky o manipulátory Weidemann a Merlo. Zástupcem značky Weidemann byla novinka, malý teleskopický manipulátor Weidemann T 4512, alternativa smykem řízených strojů, který nabízí něco, co ony nemají. Je to dosah 4,5 m při nosnosti 1,2 tuny. Malý kompaktní stroj s výkonem 30 k má obě nápravy řízené, šířku pouze 1,65 m a malý poloměr otáčení.
Novinkou byl i zástupce manipulátorů Merlo, nejmenší model P 25.6 s šířkou pouze 1,8 m a výškou dva metry. Manipulátor vhodný do stísněných prostor má hydrostatický pohon, umí krabí chod a zvedne 2,5 t do výšky šesti metrů.
Z opačného konce výrobního programu Merlo byl druhý manipulátor P 55.9. Jak vyplývá z označení, zvedne 5,5 t do devíti metrů a je vybaven svahovým vyrovnáním. Je v něm poprvé použit nový hydrostat, který řidiči dovolí zasahovat do křivky točivého momentu. Stroj je plně vybaven nejmodernější technikou a elektronicky řízen.

Pevnost, robustnost a odolnost.
Stroje Simba jsou vyhledávány nejen pro kvalitně odvedenou práci, ale též pro svou pověstnou pevnost, robustnost a odolnost. Tyto vlastnosti stály v počátku za rozhodnutím importéra techniky Case IH/Steiger dovážet je do České republiky jako stroje vhodné pro nejsilnější pásové traktory Steiger. Za nimi totiž jen tak nějaké nářadí nevydrží. To však neznamená, že by Simba nevyráběla i menší techniku, vhodnou pro většinu zemědělců, právě naopak. Stejné vlastnosti mají i menší modely a získaly si také díky nim velmi dobrou pověst.
Cultipress je ztělesněním filozofie výrobce, jednoduchý stroj, ze kterého čiší pořádná kovařina. Přední radličky roztrhnou vrchní vrstvu půdy, hydraulicky ovládaný smyk rozbije hroudy a o zbytek se postarají dva DD pěchy s patentovanými disky. Talířové podmítače X-Press mají talíře ve dvou řadách (vlečeny na pružných slupicích), jejichž pracovní úhel je nastavitelný. Následuje DD pěch, který půdu urovná a vytvoří charakteristický manšestr. Celý půdní profil zpracovává jednou jízdou Simba SL. Dvě řady talířů jsou následované dvěma řadami radliček a DD válcem o průměru 600 mm. Stroji pro zpracování půdy a setí Simba SL 700 se záběrem sedm metrů již sluší pásový traktor s výkonem 600 koní. Tento unikátní stroj pro kompletní zpracování půdního profilu a setí je využitelný v technologiích s orbou i bez orby.

Technika z České Skalice
Stroje na přípravu půdy a setí od tuzemského výrobce Farmet jsou nedílnou součástí polních dnů Navosu. Před diváky postupně najely Cambridge válce určené k dodatečnému zpracování půd před setím, zejména v těžko zpracovatelných suchých podmínkách, radličkové podmítače s možností hloubkového kypření Duolent a Triolent (novinka letošního roku), nechyběl ani nejprodávanější stroj z produkce Farmetu, Kompaktomat pro přípravu půdy před setím.
Následoval nesený Fantom vybavený radličkami ve čtyřech řadách, urovnávacími pruty a zadním válcem, který stejně kvalitně kypří i podmítá. Závěr patřil univerzálnímu radličkovému secímu stroji Excelent Premium

Postřikovače z Holešova Místní výrobce postřikovací techniky, akciová společnost MGM Holešov, má ve svém výrobním programu tažené i nesené postřikovače. Zástupci tažených byly i na výstavní ploše. Svými rozměry (zejména světlou výškou 165 cm) zaujal italský samochodný postřikovač Bargam. Tuto značku holešovská společnost prodává ve své síti.

Širší sortiment náhradních dílů
Jaká je současná situace v nabídce náhradních dílů? „I když je tento rok pro naše zemědělce mimořádně nepříznivý, jsem s prodejem dílů velmi spokojen. Očekáváme opět nárůst prodeje. Ke každému zákazníkovi volíme individuální přístup, seriózní jednání a poskytujeme mu poradenství,“ řekl Antonín Kalandr a pokračoval: „Převážnou část sezónních dílů máme na skladě a myslím si, že nabízíme i dobré ceny. Každým rokem přicházíme s rozšířením sortimentu. V loňském roce se nám podařilo ve spolupráci s firmou Farmet Česká Skalice vytvořit konsignační sklad jejich dílů pro oblast Moravy. V tomto roce jsme rozšířili sortiment o sedačky Gramer a Granit a též o maziva a oleje Shell, o které je mimořádný zájem. Prodej olejů Shell předčil moje očekávání. Naše výsledky dokazují, že jsou zákazníci s naší prací spokojeni. Velice si toho vážím a touto cestou jim všem děkuji,“ zhodnotil vedoucí prodeje náhradních dílů společnosti Navos Farm Technic Antonín Kalandra. V Navosu prodejem stroje péče o zákazníka nekončí, ale začíná.

Klíčové informace:
• Na čtvrtém polním dnu firmy Navos Farm Technic se objevilo několik novinek.
• Letos se nabídka rozšířila o manipulátory Weidemann a Merlo.
• Do sortimentu příslušenství přibyla nabídka sedaček Gramer a Granit a též maziva a oleje Shell.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down