19.07.2010 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Kameni voněla posečená tráva

Den Zemědělce se lámal do své druhé poloviny a po travních porostech stále jezdily nejrůznější soupravy a specializované stroje. Letošní předvádění techniky na sklizeň píce byl totiž takový malý maratón. Není divu, vždyť na jednotlivých parcelách chtělo předvést své favority více než dvacet společností. Počasí naštěstí akci přálo a zájem diváků neslábl.

Na následujících řádcích se věnujeme závěrečné části programu.

Dagros, s. r. o. Společnost Dagros představila na této akci ojedinělý stroj, pásový nahrabovač RT 950 značky ROC, určený k nahrabování vojtěšky, jetele, biomasy a dalších materiálů (1).
Tento třídílný stroj má pracovní záběr 9,5 metru. Odpružený podvozek se pohybuje po čtyřech kolech, každá ze tří sekcí je navíc odpružena třemi dusíkovými nádobkami. Prstový sběrač píci vyzvedne do výšky a přesune ji na příčný pásový dopravník, který ji posouvá do boku. Pohon dopravníku zajišťují hydromotory s vlastní olejovou nádrží. Díky důmyslnému systému pohonu prstového sběrače a možnosti reverzace příčného dopravníku je možné podle množství materiálu libovolně měnit směr posuvu dopravníku, popřípadě je také možné tok materiálu na dopravníku rozdělit (1/3:2/3). Konstrukce stroje umožňuje hmotu buď nařádkovat, nebo obracet již hotový řádek. Tento nahrabovač lze koupit i v provedení dvousekčním se záběrem 6,5 m s možností dodatečného rozšíření na 9,5 metru.
Nahrabovač je určen pro špičkové mléčné farmy, kterým pomůže zachovat vysokou kvalitu krmiv bez jejich znehodnocení hlínou a kamením, případně jinými cizími předměty, které by běžný rotorový nahrabovač zabalil do řádku. Svým šetrným přístupem k materiálu uchrání cenné lístky vojtěšky před odrolem. Vhodný je i pro podniky zabývající se sběrem biomasy.

Agrostroj Pelhřimov, a. s. Pelhřimovská společnost, která je největším tuzemským výrobcem zemědělské techniky, představila své žací stroje a mulčovač. První soupravu tvořil traktor John Deere s přední nesenou diskovou žací lištou Exact.285 se záběrem 2,85 m a zadní, bočně nesenou lištou se stejným záběrem (2). Obě lišty jsou vybaveny kondicionéry s plastovými prsty. Přední lišta má kompaktní konstrukci s taženým žacím ústrojím, umožňuje výborné kopírování terénu ve směru jízdy, při najetí na nerovnost dojde k odklonění žacího ústrojí a celkovému nadzvednutí stroje. Zadní lišta má středové výkyvné zavěšení rámu žacího ústrojí se seřiditelným pružinovým nadlehčováním, které přináší kvalitní plovoucí řez a vynikající eliminaci terénních nerovností. Výšku strniště lze zvýšit pomocí výměnných plazů, což je vhodné například v těžších podmínkách sklizně. Stálou ochranu stroje při sečení zajišťuje spolehlivá nárazová pojistka, volnoběžná spojka a pojistná třecí spojka v pohonu stroje. Tvar disků žacího ústrojí minimalizuje riziko vklínění cizího předmětu a příznivě působí na průchod posečeného materiálu.
Stále vyráběnou klasikou byla agregace traktoru Zetor Proxima 95 Plus s vzadu nesenou bubnovou rotační žací lištou ZTR.165. Lišta je robustní a provozně velmi spolehlivá i v nejnáročnějších terénních podmínkách. Žací ústrojí je účinně nadlehčováno, tak aby bylo zajištěno dobré kopírování a účinná eliminace malých terénních nerovností. Speciální ozubená kuželová soukolí pracují v účinně mazaném prostředí velmi tiše a bez zbytečných ztrát. Přenos energie do skříně žacího ústrojí zajišťují automaticky napínané klínové řemeny. Žací lišta je vybavena nárazovou pojistkou. Na přání je k dispozici i lamač posečené píce, jehož rotor je osazen ocelovými V prsty. Mulčovače se v Agrostroji vyrábějí s pracovními záběry od 2 do 3,6 metru. Do Kámene byl delegován model Maxio Uni.280. Tento mulčovač s nasazenými těžšími kladivy, drtícími i větve o průměru sedm centimetrů byl čelně nesen na univerzálním závěsu, umožňujícím připojení jak do předního, tak i do zadního tříbodového závěsu traktoru (3).

Manatech CZ, s. r. o. Lisy a baličky McHale známého irského výrobce jsou velmi dobrým obchodním artiklem. Na posečeném pozemku kroužil kombinovaný lis s baličkou McHale Fusion. Stroj kombinuje dvě tradičně oddělené činnosti a spojuje je v jednu operaci (4). Výhodou jsou úspory na nákladech. Jeho výkonnost je 50 až 60 balíků za hodinu. Systém přenosu balíků na baličku a odkládání zabalených balíků předurčuje tento lis k intenzivnímu využití na velkých farmách či ve službách.
Lis je vybaven automatickým centrálním mazáním. Sběrací ústrojí se záběrem 200 cm je ovládáno hydraulicky, řezací nože jsou jištěné hydraulicky i mechanicky a řežou materiál na délku 50 mm. Pevná lisovací komora se 17 mačkacími válci vytváří balíky o průměru 1,25 m a šířce 1,23 m. V případě potřeby lze hydraulicky sklopit dno komory. Stroj je vybaven napínačem fólie šíře 500 a 750 mm, automatickou kontrolou spotřeby fólie, zásobníkem na 8 ks fólie, řezáním a naváděním fólie na balík. Lze nastavit i režim bez balení. Vše je ovládáno z kabiny traktoru přes ovládací programovatelný panel.
Staticky se ještě představil lis s variabilní komorou McHale V 660 a balička 991 BE stejné značky.

AGRO – partner, s. r. o. Předvádění této firmy ze Soběslavi bylo ve znamení traktorů Case a techniky Lely. Case Maxxum 110 měl přední nesenou žací lištu Lely Splendimo 320 FC a zadní bočně nesenou lištu 320 MC, obě se záběrem 3,2 metru. Do výbavy patří kondicionéry s plastovými prsty, které píci příliš nedrtí, ale ideálně nalámou. Konstrukčně je zajímavé, že lišta nemá olejovou lázeň, jednotlivé moduly jsou samostatně mazány vazelínou.
Lely Lotus je obraceč píce s unikátně řešeným tvarem obracecích prstů, který přispívá k dokonalému a šetrnému obracení materiálu, včetně silných řádků například mokrého jetele. Systém jednoho delšího a jednoho kratšího prstu umožňuje obrátit vrchní zaschlou píci dolů a vlhčí zespoda umístit na ní. Nesené modely mají systém vlečeného stroje, v pracovní poloze se chovají jako stroje tažené. V záběrech 4,5 až 6 m jsou tyto obraceče čtyřrotorové, od 6 do 8 m mají šest rotorů a největší, se záběrem až 15 m jsou tažené s různým počtem rotorů.
Tažený dvourotorový shrnovač Lely Hibiscus 855 CD vytváří středový řádek (5). I tento stroj má velmi dobře tvarované shrnovací prsty, které píci nabírají na sebe a nedrolí ji. Každý rotor je vybaven nápravou s tandemem a lze jej nezávisle výškově upravovat. Jeho umístění na rámu ve dvou bodech je velmi robustní. Lely nabízí i tažený shrnovač s jedním rotorem a pracovním záběrem 4,85 metru. Posledním článkem řetězu sklizně byl svinovací lis Lely Welger RP 435 Master s variabilní komorou. Lze v něm vytvářet balíky o průměru až 1,6 metru. Při ucpání se lis uvolní z kabiny, pomocí hydraulicky sklopného dna.

Agrokonzulta Žamberk, spol. s r.o. Vystavovatel předvedl divákům vzadu nesený mulčovač Müthing MU-L/S 250 o záběru 2,5 metru. Pracovní orgány tvoří kladívka o hmotnosti 1,3 kg. Nový typ protiostří zvaný žraločí ploutev zajišťuje při nízkém příkonu velmi kvalitní mulčování. Mulčovač lze vysunout mimo traktor a lze ho i otočit do kolmé polohy, například při obsekávání okrajů lesních porostů. Velmi dobře zvládá i obsekávání mezí. Tento mulčovač se vyrábí v pracovních záběrech od 80 do 300 cm. Často se kombinuje s druhým mulčovačem umístěným v předním závěsu traktoru, kombinace může mít max. pracovní záběr až 7,2 m (6).

P&L, spol. s r. o. a BISO Schrattenecker, s. r. o.
Těmto dvěma společnostem patřil závěr praktických ukázek. Nejdříve se představil traktor BISO, agregovaný s vzadu nesenou žací lištou ELHO o záběru 2,8 m, vybavenou prstovým kondicionérem.
Od firmy ELHO byl i následně jedoucí shrnovač V-TWIN 750. Vyznačuje se unikátní konstrukcí shrnování, která je maximálně šetrná k píci (7). Prsty shrnovače se oproti klasické konstrukci pohybují třetinovou rychlostí.
ELHO mělo ještě jednoho zástupce, taženou baličku Sideliner 1520 s mechanickým ovládáním z traktoru. Je vybavena jedním balicím ramenem a tříválcovým stolem.
Lisovací techniku nabízí společnost P&L také, na pozemku pracovaly dva lisy Lely Welger, jeden s pevnou, druhý s variabilní lisovací komorou.
Dopravní techniku zastupovaly vozy Bergmann. Vystavený Raptor 32 K s objemem 32 m3, reprezentant střední velikostní kategorie, je vhodný jak na sběr sena a slámy, tak i řezanky.
Druhým byl speciální vůz na odvoz řezanky HTW s objemem 42 m3.
Výrobce zemědělské techniky BISO Schrattenecker představil řadu svých traktorů v agregaci s rozličným nářadím. V rámci této expozice se v úplném závěru mohli návštěvníci seznámit s vozy značky Strautmann, jejichž generálním dovozcem je společnost Arbo, spol. s r.o., z Klatov.

Klíčové informace:
• Na pozemcích v Kámeni pracovaly stroje na sklizeň pícnin pod pečlivým dohledem odborné veřejnosti.
• Klasické konstrukce strojů střídala unikátní řešení.
• Zájem o novou techniku potěšil organizátora i vystavovatele.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down