19.07.2010 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žací lišty, obraceče a lisy v akci

V rámci Dne Zemědělce konaného tradičně v Kámeni se představila technika pro sklizeň píce. Některé firmy poslaly na pozemky kompletní linky, jiné představily pouze jednotlivé stroje ze své nabídky. Počasí letošnímu setkání specializovaných prodejců se zemědělskou veřejností přálo, návštěvnost potěšila pořadatele i vystavující a bohatou přehlídku statických exponátů doplnily i zajímavé ukázky v porostu.

Předvádějících společností bylo opravdu mnoho, tak se s nimi postupně seznámíme.

Some Jindřichův Hradec, s. r. o. Jindřichohradecká firma Some představila v aktivních ukázkách traktory z koncernu Same-Deutzfahr Group, techniku Agrimaster, Bomford a samozřejmě též zástupce oblíbené značky Pöttinger.
První soupravu tvořil traktor Lamborghini R3 EVO 100 a klasický mulčovač Agrimaster KN 240, který je novinkou letošního roku. Praktický přínos má systém rozhozu mulčované hmoty. Ta je odhozena až za zesílený opěrný zadní válec, nehromadí se tak před ním a stroj má menší energetický odpor. Převodovka je nastavena na 540 ot/min. Do výbavy patří i boční lyžiny.
Druhým významným výrobcem mulčovačů je anglická firma Bomford. Divákům se představil nejprodávanější model, plošný mulčovač Tri-Wing 4600 se záběrem 4,6 metru. Ten je vhodný na mulčování travní hmoty, nedopasků a rostlinných zbytků. Mezi přednosti patří nízká energetická náročnost a velmi dobré kopírování v členitém terénu.
Rakouského výrobce pícninářské techniky Pöttinger není třeba představovat. Na našem trhu patří dlouhá léta mezi stálice. Pro ukázku sklizně píce vybrala firma Some kombinaci traktoru Same Iron 210 s čelně nesenou třímetrovou žací lištou Pöttinger Novacat F 306 α-motion a zadní Novacat 305 H ED se stejným záběrem (foto 1). Čelní lišta byla záměrně bez lamače pro posouzení rozdílu. Hmotu posekala a položila, zatímco za zadní lištou vybavenou lamačem zůstal načechraný koberec s nalámanými stébly. Kondicionér lze kdykoli sundat nebo třeba vyměnit za mačkací válce. Systém α-motion umožňuje velké výkyvy při zachování stejného přítlaku, tedy skvělé kopírování terénu. Díky svým vlastnostem a systému zavěšení patří předvedená čelní lišta mezi nejprodávanější modely na našem území.
Nabídka obracečů Pöttinger je opět velmi široká, od malých horských speciálů až po desetimetrové modely. Na této akci hmotu obracel typ HIT 610N se šesti rotory a šestimetrovým záběrem. Konstrukce rámu lisovaného za studena s minimem svárů zajistí dlouhou životnost. Po obracení následuje shrnování, v tomto případě se shrnovačem Pöttinger Eurotop 651A. Dvourotorový shrnovač pro tvorbu stranového řádku je vybaven, stejně jako ostatní shrnovače této značky, konstrukčně propracovaným rotorem o velkém průměru a zdařilým uložením ramen. Shrnutou hmotu sebral nový typ senážního vozu Pöttinger Jumbo 8010, oceněný na Agritechnice cenou Vůz roku 2010 (foto 2). Velkou předností tohoto vozu je systém AutoCut pro automatické broušení nožů bez nutnosti jejich demontáže. Zájemci o lisování posoudili na závěr práci lisu s pevnou komorou od stejné značky, pod typovým označením RollProfi 3200.

RCG-Agromex, s. r. o. Společnost z Modletic nedaleko Prahy připravila prezentaci pícninářských strojů Fella v kombinaci s traktory Fendt. První kombinaci tvořila disková čelně nesená žací lišta Fella SM 310 a Fella SM 911 TL-KC, zadní kombinace dvou nesených třímetrových žacích lišt agregovaných v tomto případě s traktorem Fendt 927 Vario (foto 3). Výkonové nároky tohoto „letadla“ jsou však nižší, postačí traktor disponující 180 k. Čelní lišta je zavěšena na paralelogramovém závěsu a odlehčena pružinami. Zadní žací lišty jsou středově zavěšeny a jsou vybaveny hydraulickým odpružením. Důležitá je i možnost stranového vychýlení v případě nárazu na překážku. Systém pohonu žacích lišt má výrobce patentován. Pod každým rotorem je úhlová převodovka, pohon zajišťuje šestihranná hřídel. Pro menší plochy je vyhovující vzadu bočně nesená žací lišta Fella SM 320. Zadní diskové žací stroje mají pružinový přítlak, řízenou kinematiku zvedání a nájezdovou pojistku. Téměř všechny modely lze kombinovat s válcovým nebo pružinovým kondicionérem.
Obracení píce předvedla kombinace Fendt 415 Vario a hydraulicky sklopný nesený obraceč Fella TH 800D Hydro (foto 4). Obraceč umožňuje též hraniční rozmetání na koncích pozemku. Výkonová potřeba je nízká, pouhých 40 koní. Shrnout píci byla hračka pro kombinaci traktoru Fendt 820 Vario a dvourotorový shrnovač Fella TS 1402 o záběru 7,5 metru. Jednoduchým úkonem lze volit mezi shrnováním do jednoho nebo dvou řádků. Shrnovač je vybaven patentovaným systémem řízení podvozku. Uvnitř rámu prochází řídicí tyč spojená se zadními koly a ovládaná tříbodovým závěsem. Shrnovač proto velmi dobře kopíruje stopu traktoru. Nároky na traktor má opět nízké v rozmezí 40 až 60 koní.
Součástí expozice byl i lis značky Fendt a dopravní technika Hawe.

Albín Hanák Brněnská firma Albín Hanák předvedla na svém pozemku kompletní linku na sklizeň píce v režii značky Deutz-Fahr. K první operaci – sečení byl vybrán traktor Deutz-Fahr Agrotron X720 s výkonem 275 koní v kombinaci s přední nesenou žací lištou SM 5.30 FTC a zadní bočně nesenou lištou DiscMaster 632 T. Souprava má pracovní záběr 6,2 metru a je schopna velmi dobře kopírovat nerovnosti. Obě žací lišty jsou vybaveny prstovým kovovým kondicionérem s možností volby jeho otáček (1000 nebo 640 za minutu), případně lze kondicionér vyjmout. Tato kombinace potřebuje traktor s výkonem alespoň 115 kW. Shrnování do jednoho nebo dvou malých řádků umožňuje stranový shrnovač CompactLine Swatmaster 7131 Evo. Dva velké rotory o průměru tři metry jsou osazeny vždy 11 rameny, na kterých jsou čtyři prsty. Celkový pracovní záběr shrnovače je 6,5 metru (foto 5). K dobrému kopírování terénu přispívá pružný rám TerraLink a tandemové nápravy u každého rotoru.
Shrnování na dva řádky je výhodné ve vlhkém počasí. Přestavení shrnovače je jednoduché, pouze se z traktoru přesune zadní rotor vpravo.
Firma Deutz-Fahr samozřejmě nabízí i lisy. V Kámeni tuto činnost vykonával lis na kulaté balíky s variabilní lisovací komorou Varimaster 560 OC 14. Lisovací komora, která je tvořena pěti širokými řemeny a třemi lisovacími válci, lisuje balíky o průměru 0,8 až 1,6 m. Sběrací ústrojí má pracovní šířku 2,1 m, na rotoru jsou čtyři řady sběracích prstů. Každý ze 14 řezacích nožů je individuálně chráněn proti vniknutí cizího předmětu. Sériově je lis vybaven automatickým mazáním řetězů, ventilem pro stálé držení tlaku v lisovací komoře nebo například zařízením na tvorbu měkkého jádra, které umožňuje slisovanému senu lepší prosychání.
Jediným strojem, který nenesl název Deutz-Fahr, byla nesená balička Tanco Autowrap 1300 SM. Stroj si balíky sám nakládá, maximální hmotnost balíku je 1000 kg a průměr 1,5 m. Balička je vybavena napínačem fólie s šířkou 750 mm (na přání 500 mm). Po zabalení jsou balíky stavěny na podélnou stranu, po doplnění o zvedací válec lze balíky stavět na čelo, což je žádoucí především v horském terénu (foto 6).

HZT Technik, s. r. o. Z jižních Čech se přijel představit nový vůz nizozemské firmy Schuitemaker Rapide 2000. Tento senážní vůz, agregovaný s traktorem Deutz-Fahr Agrotron TTV 630 s výkonem 230 koní, má specifický systém sběru. Je vybaven vlečeným sběračem se 43 noži a vkládacím rotorem (foto 7). Jednou z předností tohoto systému sběru je možnost přejezdu i velkých nerovností. Teoretická délka řezanky je 40 mm. Vůz má objem 42 m3 podle normy DIN. Podvozek s nosností 20 t je vybaven řiditelnou nápravou. Z vozů této značky lze vytvořit kompletní dopravu v podniku, neboť vyrábí i přepravníky sypkých materiálů, rozmetadla či kejdovače. Pro zájemce o kompletní pícninářskou linku společnost nabízí celý sortiment firmy Krone.

Klíčové informace:
• Den Zemědělce, který se nedávno konal v Kámeni, byl zaměřen především na techniku pro sklizeň a odvoz píce.
• Na pozemcích určených pro praktické ukázky sekala, obracela a shrnovala píci technika dvou desítek vystavovatelů.
• Osvědčené modely doplnily i některé novinky letošního roku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down