14.01.2010 | 03:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Akce v Kropáčově Vrutici

Výrobce zemědělské techniky Pronar Narew si v posledních letech vydobyl čelní postavení na polském trhu a čím dál tím více se zapisuje i na západoevropských trzích. Je to nejen díky kvalitnímu dílenskému zpracování, ale i modernímu pojetí splňujícímu požadavky zemědělských prvovýrobců.

V prosinci loňského roku uspořádala firma Pol-Agro Trading ZT, s. r. o., (akreditovaný dovozce) společně s firmou N & N Košátky, s. r. o., (autorizovaný prodejce) Dny Pronaru, evropského výrobce dopravní a traktorové techniky, který v současné době vyrábí přes 4500 kusů ročně ve více než stovce modelů a typů.
Nabídka je opravdu široká, od kolových traktorů a dopravní techniky až po stroje určené do komunální sféry či pro sklizeň pícnin. V zastoupení dovozce pro Českou republiku, společnosti Pol-Agro Trading ZT získává v posledních letech významné postavení na českém trhu v transportní technice a s vývojem nových návěsů a přívěsů o vyšších nosnostech a s progresivními typy výtlačných čel nebo překládacích vozů lze očekávat i do budoucna bohatou nabídku.
Zemědělskou techniku Pronar prodává N & N Košátky od roku 2004, v roce 2009 se pak firma stala autorizovaným prodejcem a servisem traktorů Pronar. Jak řekl spolumajitel firmy N & N Košátky Petr Nezbeda starší, pokles prodeje v loňském roce také zaznamenali, nicméně celkově lze uplynulý rok hodnotit jako úspěšný. Na prodejích se samozřejmě podílela i zemědělská technika od našich severních sousedů. Traktory Pronar prošly náročnými předprodejními zkouškami a obstály velmi dobře. Zcela jistě doplní sortiment tradičních zetorů zejména ve vyšších výkonových třídách.

Dopravní technika pro každého Nabídka dopravní techniky společnosti Pronar zahrnuje několik desítek modelů přívěsů a návěsů, které je možno volit s jednou, dvěma či třemi nápravami, v různých velikostech a nosnostech, s jednostranným nebo až třístranným sklápěním. K dispozici jsou spodní, horní, otočné a K80 závěsy. Stroje jsou vybaveny nápravami ADR a BTW a brzdami Knorr či Haldex. Bočnice pocházejí z Pronaru nebo Fuhrmanna. Valníky mají volitelné otevírání bočnic – kolem horního i spodního čepu, vcelku nebo zvlášť. Bočnice jsou centrálně jištěny k podlaze. Traktorové návěsy jsou celokovové, třístranně sklopné s kulovým stabilním systémem sklápění do 50o. Návěsy s jednou nápravou se vyrábějí s nosností od dvou do pěti tun, návěsy s odpruženou tandemovou nápravou od sedmi do čtrnácti tun. Zadní čelo je standardně vybaveno stavitelným výsypným oknem.
Přívěsy s otočnou přední nápravou se standardně dodávají s elektrickou, hydraulickou a vzduchovou přípojkou pro připojení dalšího vleku. Nejmenší má nosnost 4000 kg, největší třínápravový uveze 16 500 kg materiálu.
Skořepinové (vanové) návěsy s hydraulicky ovládaným zadním čelem se dodávají i v provedení s dvoustranným sklápěním. Novinkou v tomto segmentu je v nabídce N & N Košátky návěs s výtlačným čelem T 900 či překládací návěs T 740. Nosnost těchto prostředků se pohybuje od 12 000 do 22 000 kg.
Dopravní technika Pronar však nejsou pouze valníky. V bohatém sortimentu mají své místo i přívěsné přepravníky balíků s šíří korby 245 cm a stavitelnou délkou podlahy. Jsou vhodné pro kulaté i hranolové balíky. Vyrábí se v kapacitách 30 a 44 válcových balíků o průměru 120 cm.
Pronar myslí i na chovatele hospodářských zvířat, kterým nabízí přepravníky zvířat Kurier 6 a 10, pro stejný počet skotu. Podlaha je z impregnovaného dřeva nebo kovová ze slzičkového plechu, popřípadě vylívaná protiskluzovou gumou, bočnice z laminátované překližky jsou vodoodpudivé nebo mohou být z profilovaného plechu. Do výbavy patří dělicí přehrádka a oplachtování. V roce 2010 bude nabídka přepravníků zvířat rozšířena i o model s hydraulicky spouštěným podvozkem v celokovovém provedení. Kdo při své činnosti manipuluje s kontejnery, využije kontejnerové nosiče s nosností 10,6 a 16,5 tuny.
Z opravdu bohatého sortimentu ještě na závěr zmíníme rozmetadla chlévské mrvy s nosností 12 a 14 tun a objemem 11 a 14 m3, která jsou osazena rozmetacím adaptérem s dvěma drobicími šneky a dvěma rozmetacími kotouči s rozhozem do 25 m.
Pro lesní hospodářství jsou určeny lesní vyvážecí návěsy, do stavebnictví míří stavební univerzální návěsy nebo nízkopodlažní přepravníky strojů s vlastními nájezdy.
Většina zmíněné techniky byla na Dni Pronaru v Kropáčově Vrutici i vystavena. Součástí této prodejní akce byla i dražba vystavené techniky. Zájem o ni pořadatele potěšil, svého majitele získalo čtrnáct strojů.

Zajímavé modely traktorů Traktory Pronar jsou montovány v Polsku, ale podle původu jednotlivých skupin jsou vlastně multiregionální. Hlavní a pro vlastní provoz traktoru stěžejní skupiny jsou od renomovaných výrobců. Polského původu jsou například disky kol, kabina či kapota. Motory do jednotlivých typů dodává Iveco (80 a 100 k) a Deutz (140; 180 a 265 k). Tyto motory s turbodmychadlem a vnitřním chlazením splňují nejpřísnější ekologické limity(EUR III). K plnému komfortu práce přispívá plně synchronizovaná převodovka ZF spolu s nízkou hladinou hluku při jízdě. Rychlé přizpůsobení pracovním podmínkám bez nutnosti řazení je zaručeno systémem Powershift a reverzem pod zatížením Powershuttle. Traktory jsou standardně dodávány s hydraulickým systémem EHR Bosch, třísekčním či čtyřsekčním vnějším rozvaděčem osazeným rychlospojkami Faster. Vývodová hřídel je ovládána elektrohydraulicky, stejně jako spojka, uzávěrka diferenciálu a přední náprava, hydraulicky pak mokré brzdy. Kabina je moderní a prostorná s dostatečným výhledem, topením, klimatizací a rozhlasovým přijímačem ve standardní výbavě.
Firma N & N Košátky počítá s prodejem především dvou nejsilnějších modelů P7150 a P8140. Oba jsou vybaveny šestiválcovými motory Deutz TCD, první dosahuje maximálního výkonu 180 k, druhý pak 265 k. Slabší model Pronar P5135 má motor Iveco o výkonu 100,6 k a je též vybaven převodovkou ZF a hydraulikou EHR Bosch. Model P5235 má stejnou výbavu, pouze motor má výkon 96,6 k.

Pronar myslí i na pícnináře
V pícninářském programu firma Pronar nabízí kompletní sortiment, počínaje žacími lištami, obraceči a shrnovači píce přes svinovací lisy, baličky a přepravníky balíků až po krmné vozy. Nesené diskové žací lišty existují jak v čelním, tak i zadním provedení až do záběru 8,1 m. Obraceče píce Pronar PWP530 a PWP770 mají pracovní záběr 5,3 a 7,7 m. Menší má čtyři a větší šest rotorů osazených sedmi pracovními rameny s olejovými převodovkami firmy Comer. Obraceče mají požadavek na minimální výkon traktoru 37, respektive 44 k. Shrnovače ZKP se vyrábějí ve třech pracovních záběrech 3; 3,5 a 4,2 m. Menší dva mají pevné, největší pak aktivní zavěšení. Minimální výkon traktoru se pohybuje od 20 do 30 k. Nabídku doplňuje svinovací lis Pronar Z-500 a balička Z-245. Dobrou volbou může být též krmný míchací vůz VMP-10 s vertikálním šnekem osazeným devíti noži a stavitelným protiostřím.

Klíčové informace:
• Na Dnech Pronaru v Kropáčově Vrutici byla vystavena traktorová, dopravní a komunální technika i stroje pro sklizeň pícnin.
• Traktory Pronar s osvědčenými pohonnými jednotkami a příznivou cenou si jistě své místo na trhu najdou.
• Součástí akce byla i dražba vybraných strojů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down