02.11.2009 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tradiční den v Kamenici nad Lipou

Již pátý polní den Some pořádala stejnojmenná firma z Jindřichova Hradce na pozemcích místního zemědělského družstva Kalich. Představila širokou nabídku traktorů, stroje na zpracování půdy, secí stroje, techniku na sklizeň a zpracování píce, ale i drobnou mechanizaci pro komunální sféru a stacionární stroje. Pro příznivce automobilové techniky přivezla několik zástupců z široké nabídky modelů značek Peugeot a Mazda.

Několik stovek návštěvníků přivítal generální ředitel Some Jindřichův Hradec Ing. Bohdan Soukup a seznámil je s bohatou nabídkou techniky, která do Kamenice nad Lipou přijela. Traktorovou techniku zastupovaly ucelené řady značek Same a Lamborghini z koncernu Same-Deutz Fahr, stroje pro pícninářský program měly značku Pöttinger. Další značky byly například Agrimaster, Orsi, Bomford či Kirchner. Diváci viděli v akci i stroje na zpracování půdy a postřikovače. Své místo měla i technika pro komunální služby.

Stroje v akci Stroje a zařízení se představily v samostatných expozicích, poté následovalo defilé doprovázené odborným komentářem a nakonec se technika předvedla přímo na poli. Za zmínku stojí jistě i skutečnost, že firma Some v letošním roce oslavuje již desetileté výročí zastoupení značky Pöttinger na našem trhu. V rámci tohoto výročí byla vyhlášena soutěž o velmi atraktivní cenu – automobil Mazda 2, které se může zúčastnit každý, kdo v uplynulém hospodářském roce koupil techniku Pöttinger.

Zpracování půdy a setí První do brázdy vjel Lamborghini R6.150 VRT s motorem Deutz o výkonu 170 k s plynulou převodovkou. Čtyřradličný otočný nesený pluh Pöttinger Servo Nova byl jen jedním z mnoha zástupců pluhů této značky na našem trhu. Pluh je vybaven hydropneumatickým jištěním, jehož výhodou je možnost nastavení jisticího tlaku. K agregaci s tímto pluhem jsou vhodné traktory s výkonem přesahujícím 120 koní.
Druhou soupravou byl Same Diamond 270 DCR se sedmilitrovým motorem Deutz o výkonu 283 k v agregaci s pluhem Pöttinger Servo 6.50. K dobrým jízdním vlastnostem traktoru přispívá hydraulicky odpružená náprava, pohodlí pro řidiče zajistí pneumaticky odpružená kabina. Maximální rychlost 50 km/h je zárukou rychlých přejezdů.
K největšímu traktoru z nabídky Some patří největší pluh. Model Servo 6.50 je novinkou letošního roku. Má zcela přepracovanou konstrukci, včetně nového zesíleného rámu. Osmiradličný pluh je opět vybaven hydropneumatickým jištěním. Podle půdních podmínek a výkonu traktoru lze měnit záběr prvního orebního tělesa. Novinkou je vrchol závěsu i systém trakční kontroly. Pluh snímá odpor, který vytváří a pomocí pístnice v případě potřeby dotíží zadní kola traktoru. Tím se eliminuje prokluz a je lépe využit výkon traktoru. Firma Pöttinger nabízí na 600 variant svých pluhů od malých dvouradličných až po devítiradličné modely. Zákazník si může vybrat i způsob jištění, ať již zmiňované hydropneumatické nebo klasické střižným šroubem.
Same 210 DCR prošel faceliftem. S výkonem 229 k neměl s Kompaktomatem K600 z Farmetu Česká Skalice žádný problém. Souprava se postarala o zpracování půdy a vytvoření kvalitního seťového lůžka. Tyto kvalitní půdozpracující stroje tuzemského výrobce tvoří širokou nabídku tažených i nesených typů se záběry od dvou do 12,5 m. Další možností je doplnění Kompaktomatu výsevním ústrojím a spojení dvou pracovních operací do jedné.
Oblíbený kompaktní traktor Lamborghini R6.120 se představil s čelním nakladačem. Vzhledem ke čtyřválcovému motoru o výkonu 125 k má krátkou konstrukci a je pro takové spojení ideální. Do výbavy opět patří odpružená náprava i kabina řidiče. Maximální rychlost je 50 km/h. Čelní nakladače Sigma 4 z Itálie jsou na našem trhu již šest let. Gold 30 je robustní nakladač s mechanickým paralelogramem a nosností 1,9 t.
Pracovní ústrojí agregovaného neseného diskového podmítače Pöttinger Terradisc 3000 tvoří dvě řady jištěných disků o průměru 510 mm, vybavené osvědčeným nonstop jištěním. Tyto stroje se vyrábějí s pracovními záběry do šesti metrů v neseném a poloneseném provedení. V současné době největší model Terradisc 6000 se sklopnou konstrukcí má stejné provedení diskové sekce, a tak jako ostatní modely diskových podmítačů nabízí variabilitu v použití zadních válců.
Nejmenší představenou secí kombinací z nabídky Pöttinger byl třímetrový model Lion + Vitasem A 301, robustní rotační brány následované secím strojem s mechanickým výsevním ústrojím se zásobníkem o kapacitě 1000 l. Nabídka secích kombinací je opět velmi široká, jak z hlediska šířky pracovního záběru, tak i vlastního provedení. Volit lze nesené nebo sklopné provedení, mechanický (modely Vitasem) nebo pneumatický (modely Aerosem) způsob výsevu.
Novinkou mezi bezorebnými secími stroji je Terrasem C6 o pracovním záběru 6 m. Uložení jednotlivých prvků tohoto univerzálního secího stroje je velmi robustní. Na přední diskovou sekci navazuje nový kolový packer válec. Dvoudiskové pneumatické výsevní ústrojí uložené na paralelogramu je rovněž proti předchozím modelům pozměněné. Zásobník má objem pro 3000 l osiva.
(Poznámka redakce: Ke strojům na sklizeň a odvoz pícnin se vrátíme příště.)

Klíčové informace • V Kamenici nad Lipou se nedávno konal již pátý ročník polního dne Some Jindřichův Hradec.
• Návštěvníkům se představil nový osmiradličný pluh Pöttinger Servo 6.50.
• Novinkou mezi secími stroji je Pöttinger Terrasem C6 s několika podstatnými vylepšeními.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down