09.10.2009 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky na polním dnu v Holešově

Společnost Navos Farm Technic, s. r. o., pořádala na začátku září na Farmě Holešov již III. ročník svého polního dne. Na přilehlých pozemcích se představily traktory Case IH a závěsná technika Simba a Farmet. Na výstavní ploše měly své místo stroje ostatních značek, které Navos Farm Technic, s. r. o., nabízí.

Společnost Navos Farm Technic, s. r. o., si během tří let svého působení získala na trhu zemědělských strojů pevné postavení a dobré jméno. Je autorizovaným prodejcem traktorů, sklízecích mlátiček a lisů Case. Kdo má zájem o postřikovač, vybírá si ze značek Berthoud a MGM Holešov. Nabídku v oblasti zpracování půdy a setí tvoří stroje Simba, Farmet či Amazone. Navos Farm Technic vyhoví i zájemcům o dopravní techniku, především osvědčenými návěsy ze ZDT Nové Veselí. Do celkového výčtu samozřejmě patří i kompletní sortiment značky Kuhn, který uspokojí zájemce o stroje na zpracování půdy, setí nebo pro pícninářský program.

Potřetí v Holešově
Farma Holešov poskytla pro tuto akci své pozemky již potřetí. Na rozdíl od toho loňského se letošní polní den konal v poněkud složitější ekonomické situaci zemědělců. „Všichni víme, jak se současná situace v zemědělství vyvíjí,“ poznamenal jednatel společnosti Navos Farm Technic Ing. Jaroslav Olšina a pokračoval: „ Je to složité pro nás i pro zemědělce. Vázne obchodovatelnost komodit, výkupní ceny jsou velmi nízké. To má samozřejmě vliv i na poptávku po zemědělské technice.“
Fakt, že v letošním roce je mnoho podpůrných programů zaměřeno na drobné a začínající zemědělce, se odráží i v zájmu o příslušnou techniku. V oblasti traktorů je to poptávka po strojích s výkonem od 85 až 120 k. Dobře si však stojí traktory Case IH i ve vyšších výkonových třídách.

Polní ukázky
Společnost Navos se stále více opírá o stabilní partnery, v tomto případě o Agri CS a traktory Case IH, půdozpracující stroje Simba a tradičního českého výrobce strojů na zpracování půdy a setí, firmu Farmet Česká Skalice. Tomu odpovídal i program polních ukázek.
Traktorovou techniku Case IH zastupovaly modely od 85 koní až po nejsilnější řadu Magnum. Nejzajímavější novinkou pro letošní rok jsou traktory řady Puma CVX. Na této akci se představil model Puma 225 CVX s CVT plynulou převodovkou, novým ovládáním a jmenovitým výkonem 224 k. Tato nová řada traktorů Puma CVX s výkony od 167 do 224 k se opírá o jedenáctileté zkušenosti z vývoje a výroby převodovek CVT. Nové funkce ve spojení s nejmodernějším systémem APM umožňují obsluze plně se soustředit na práci, zatímco technika se postará o produktivitu práce a nízkou spotřebu pohonných hmot.
Stroje Simba se dovážejí do České republiky pátým rokem. Na počátku byla potřeba dodat stroje vhodné za silné traktory Steiger s výkonem až 600 koní. Simba techniku za silné stroje vyrábí již od sedmdesátých let minulého století.
V Holešově Simba předvedla čtyři zástupce ze svého výrobního programu. X-Press 4.0 je model s krátkými disky vhodný pro podmítku nebo úpravu brázdy po orbě před setím. Vyrábí se s pracovními záběry od 2,5 až do 10 m. Na této akci pracovala novinka s pracovním záběrem čtyři metry v taženém provedení. Skládá se ze dvou řad disků s průměrem 510 mm a DD válce. Pro podmítku vyhoví traktory o výkonu od 120 koní.
Druhým zástupcem byl X-Press 5.5 s pracovním záběrem 5,5 metru, který patří do střední modelové řady. Má velice robustní rám a opět dvě řady disků a DD válec. Od ostatních strojů Simba se liší možností připojení okem do spodního závěsu traktoru. Od menšího modelu se odlišuje větším DD válcem o průměru 70 cm. Výhodou této varianty je to, že se stroj otáčí po válci. Ideální je agregace s traktory o výkonu 280 až 300 koní.
Třetím předvedeným byl X-Press 3.0, kombinovaný stroj s výsevním ústrojím a podrývací sekcí, pracující do hloubky 25 cm. Volit lze mezi zesílenými radličkami širokými 10 nebo 14 cm nebo křidélky se šířkou 22,5 cm. Výhodou kombinace radlička – disk je provedení více operací jednou jízdou.
Velmi oblíbeným strojem Simba mezi zákazníky je model SL, který se vyrábí s pracovními šířkami od čtyř do sedmi metrů. V Holešově byla předvedena čtyřmetrová varianta. Stroj má robustní páteřový rám. Za dvěma řadami disků následují dvě řady podrývacích sekcí a DD válec. Tyto stroje lze mít v různých variantách pracovních orgánů. Zde bylo provedení disk, disk, dláto, dláto, válec, častější variantou je disk, dláto, dláto, disk, válec. První varianta je vhodná na pozemky s velkým množstvím rostlinných zbytků, napříkald po kukuřici. Všechny stroje Simba lze navíc vybavit výsevním ústrojím drobnosemenných plodin.
Společnost Farmet působí na trhu již šestnáct let. Na výrobu strojů používá kvalitní materiály především z Německa, vývoj má vlastní. Kromě České republiky prodává Farmet své výrobky do 20 zemí Evropy. Do Holešova přivezl Farmet i novinku, dvouřadý kypřič Duolent DX 300 N, který se vyrábí se záběry od 2,1 do 5,5 m. Tento nesený stroj může pracovat v pracovních hloubkách od 5 až do 35 cm. Spojuje výhody nesených radličkových podmítačů a strojů Turbulent, se kterými má shodné pracovní orgány a jištění. Za dvěma řadami radliček následují urovnávací disky a různé druhy válců. Je to ideální nářadí pro zemědělce, kteří mají traktory nižších výkonových řad. V menších hloubkách pracuje s bočními křidélky, po jejich demontáži pak až do 35 cm. Pracovní rychlost se pohybuje mezi 10 až 15 km/h. Nabídku kypřičů v blízké budoucnosti ještě rozšíří třířadý Triolent.
Kategorii kypřičů zastupoval hloubkový dlátový kypřič Turbulent se záběrem 4,5 m, čtyřmi řadami radliček s možností práce až do 35 cm a již zmíněný dvouřadý Duolent. Tyto kypřiče mohou nahradit i práci pluhu, přičemž mají vyšší pracovní rychlost při nižší spotřebě paliva traktoru oproti klasické orbě. Z nabídky univerzálních secích strojů výrobce zvolil pro tento den radličkový Excelent Premium s šestimetrovým pracovním záběrem. Zásobník s objemem 4000 l pojme 3000 l osiva a 1000 l hnojiva. V přední části stroje je umístěn hydraulický smyk, následují pneumatikové válce a tři řady radlic pro vytvoření seťového lůžka. Závěr tvoří stavitelné zavlačovače a dvojitá sekce utužovacích válců. Ve výrobním programu je i osmimetrová varianta.
Dva Kompaktomaty s pracovním záběrem šest a 9,3 m reprezentovaly stroje pro předseťovou přípravu půdy. V nabídce výrobce se nacházejí i větší varianty se záběry 10; 12,5 a 15,7 metru. Tyto stroje v sobě sdružují sedm pracovních operací. Doplněním Kompaktomatu pneumatickým nebo mechanickým výsevním ústrojím se vytvoří secí kombinace. Na přání zákazníka lze stroj vybavit hydraulickou regulací hloubky práce radličkových sekcí, chystá se možnost hydraulicky regulovat i přední smyk. Kromě těchto změn má model Kompaktomat 2009 proti modelu 2008 na 10 změn a vylepšení, zejména díky firmou Farmet patentované technologii výroby eXtraSTEELline.

Rozšíření sortimentu náhradních dílů
V této oblasti služeb pokročil Navos Farm Technic o notný kus vpřed. Má vybudovány nové sklady a dodává nejen náhradní díly na prodávané stroje, ale i na stroje ostatních značek, například Claas, New Holland, John Deere, Massey Ferguson, Horsch, Köckerling, Lemken, Kverneland - Accord, Ostroj Opava, Spearhead, Bergmann, Biso, kardany Walterscheid, Bondioli a mnoho dalších významných značek. Zákazník má k dispozici jak originální, tak i neoriginální náhradní díly. Rychlé dodávky a široký sortiment kvalitních náhradních dílů jsou hlavním cílem. Krédem zdejších pracovníků je rychlý, kvalitní servis s dodávkou širokého sortimentu náhradních dílů. Vědí, že to je cesta ke spokojenému zákazníkovi. Navos nabízí v oblasti náhradních dílů též poradenství a konzultace.
V rámci dalšího zkvalitňování a rozšiřování služeb pro zákazníky byl vytvořen též nový sklad náhradních dílů pro stroje Farmet Česká Skalice. Dlouholetá plodná spolupráce těchto dvou firem vyústila v otevření konsignačního skladu firmy Farmet pro oblast střední Moravy, ale i ostatní zákazníky se širokým sortimentem originálních náhradních dílů a rychlým doplňováním na sklad.
Zeptali jsme se na nový sklad Nadi Andreovské, manažerky prodeje náhradních dílů společnosti Farmet, a. s. „Naše společnost Farmet, a. s., český výrobce zemědělských strojů a lisů na olejnatá semena, spolupracuje s firmou Navos Farm Technic už třetí rok. Tato spolupráce přispěla k rozšíření našeho sortimentu strojů prodávaných v oblasti Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje. Nyní jsme zvýšili i snahu o rychlejší dodávky náhradních dílů pro naše stroje. Cílem je přiblížit náhradní díly co nejvíce ke konečnému zákazníkovi, čímž mu současně chceme šetřit čas i peníze. Proto jsme se rozhodli otevřít u svého obchodního partnera konsignační sklad, abychom mohli co nejrychleji uspokojit zákazníky ve výše zmíněných regionech, kteří vlastní naše stroje, a zajistit jim možnost snadného nákupu širokého sortimentu náhradních dílů přímo ve společnosti Navos Farm Technic,“ říká Naďa Andreovská.
V konsignačním skladu jsou k okamžitému odběru pouze originální opotřebitelné náhradní díly na stroje Farmet – například radličky, špice, dlátka, crosskill kola, ložiska na stroje Kompaktomat, Hurikán - HX, radličkový podmítač GX, Turbulent, Duolent, secí stroje atd. Náhradní díly, které nejsou v konsignačním skladě u firmy Navos Farm Technic, dodá Farmet do druhého dne od objednání.
„Věříme, že i v tak složité situaci, v jaké se naše zemědělství nyní nachází, pomůžeme našim zemědělcům překlenout toto období,“ dodal na závěr vedoucí prodeje náhradních dílů firmy Navos Farm Technic Antonín Kalandr.

Klíčové informace
• Na Farmě Holešov se konal již třetí polní den společnosti Navos Farm Technic, s. r. o.
• Pořadatel připravil pro návštěvníky statickou výstavu i polní ukázky.
• Představily se jak tradiční modely značek Case IH, Simba či Farmet, tak i novinky.
• Odborná veřejnost byla informována o podstatném rozšíření služeb v oblasti prodeje náhradních dílů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down