07.07.2009 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vždy je důležitá správná volba

Secí stroje Kinze jsou především určeny pro přesné setí a kvalitní zakládání porostů kukuřice, slunečnice či sóji. Své uplatnění najdou v klasicky zpracovaných půdách, půdoochranných technologiích, ale též při setí na pozemcích bez předchozího zpracování půdy.

Na vysoké výnosy má vliv řada faktorů. Prvotním a tedy určujícím je rychlé, v agrotechnickém termínu provedené a zejména kvalitní zasetí. To je základem pro dobré vzcházení, vyrovnaný porost a pozdější velkou úrodu.

Charakteristika podniku Rolnická, a. s., Králíky hospodaří na 4872 ha zemědělské půdy. Přibližně 490 ha zabírají trvalé travní porosty, zbytek tvoří orná půda. Skladba pěstovaných plodin je bohatá. V loňském roce patřil největší podíl s 1200 ha ozimé pšenici následované kukuřicí s 550 ha. Z nich zde pěstují na 450 ha silážní kukuřici a na zbylých 100 ha kukuřici na zrno pro potřeby vlastní živočišné výroby. Dalšími pěstovanými plodinami jsou ozimý ječmen na 400 ha, řepka na 350 ha a cukrovka na 300 ha. Ozimé tritikale s 200 ha a po 150 ha hrách a mák doplňují celkovou skladbu plodin. Na zbytku výměry pěstují v Králíkách vojtěšku a jetel opět pro potřebu živočišné výroby a trávy na semeno.
Vzhledem k tomu, že letos Rolnická, a. s., rozjíždí provoz nové bioplynové stanice, zvýšila i rozlohu pěstované kukuřice až na 800 ha.
Živočišnou výrobu tvoří chov 1150 dojnic s produkcí mléka.

Výměna staré techniky Původně byly v podniku čtyři staré secí stroje, které ještě pamatovaly vládu jedné strany. Jejich výměna za nový secí stroj byla jen otázkou času. Při úvahách, jaký zvolit, hrály důležitou roli místní půdy a požadavky na kvalitu setí. „Ať se vydáte z Králíků na kteroukoli světovou stranu, vždy se dostanete do lepších půdních podmínek,“ říká agronom Libor Drábek a pokračuje: „My máme tu smůlu, že převážnou část našich pozemků tvoří těžké jílovité půdy.“ Těmto faktorům a novým hybridům kukuřice, náročnějším na agrotechniku, zejména kvalitní zasetí musí odpovídat svými parametry i secí stroje pro přesný výsev. V Králíkách tedy hledali robustní secí stroj, který by byl schopen do těchto těžkých půd kvalitně zasít.
Do výběru se dostaly čtyři značky. Svou robustností a celkovou pevností nakonec zvítězil osmiřádkový mechanický secí stroj Kinze 2000. „První secí stroj Kinze jsme si koupili v roce 2002,“ říká tamní mechanizátor Miroslav Macháček. V té době byl secí stroj agregován s traktorem Massey Ferguson 3690 o výkonu 180 koní. Splnil požadavky jak z pohledu kvality zasetí, tak i denních výkonů. V prodloužené směně v průměru zasel 30 ha. Vzhledem k agrotechnickým lhůtám však na celou výměru kukuřice nestačil a tak bylo třeba vypomáhat jedním z původních strojů. Po velmi dobrých zkušenostech proto na konci roku 2007 vedení společnosti rozhodlo o nákupu druhého osmiřádkového secího stroje Kinze, v tomto případě modelu 3500. Oba stroje jsou dnes připojeny za traktory John Deere s výkonem 220 k, které by utáhly i secí stroje s větší pracovní šířkou, osmiřádková varianta je zde dána velikostí pozemků a adaptéry sklízecích řezaček a tedy následnou bezproblémovou sklizní. Jak Miroslav Macháček dále uvádí, oba secí stroje splnily očekávání jak kvalitou setí či denní výkonností, tak se potvrdila i jejich celková pevnost při náročné práci ve velmi těžkých půdách. Velmi příznivá je i spotřeba pohonných hmot na hektar, která se pohybuje při setí do připraveného pole mezi 3 až 4,5 litry, při setí meziplodin na poli bez jakékoliv předseťové přípravy půdy pak do sedmi litrů. Nejlepší zkušenost mají v Králíkách s pracovní rychlostí 8 až 10 km/h při setí 80 000 semen a 6,5 až 7 km/h při setí 100 000 semen pro potřeby bioplynové stanice. Celkovou spokojenost se secími stroji Kinze pak shrnul Miroslav Macháček prohlášením, že v případě potřeby dalšího secího stroje do podniku by značku rozhodně neměnil.

Technika pro přesný výsev Secí stroje Kinze se vyznačují jednoduchou konstrukcí a spolehlivostí po celou dobu životnosti.
Výsevní jednotka je kompletně svařována roboty. Použití kvalitních materiálů je samozřejmostí. Velmi pevné uchycení tvoří hřídele z tvrzené uhlíkaté oceli s tvrzenými měděnými výstelkami a tvrzenými podložkami. Pro povrchovou úpravu jsou použity práškově nanášené laky. Výsevní jednotku lze doplnit zařízením pro aplikaci granulovaných insekticidů přímo při setí.
Přesné výsevní ústrojí má dvanáct přesně tvarovaných prstů, které se otáčejí a nabírají semena. Otevírání a zavírání prstů je řízeno vačkou. Semeno je unášeno po obvodu výsevní komory a poté uloženo na elevátorový dopravník, který jej přemístí do semenovodu a následně do drážky vytvořené secí botkou. Výsevní ústrojí dosahuje vysoké přesnosti bez ohledu na velikost či tvar semen. Nároky na údržbu a servis jsou nízké. Zapravovací kotouče lze volit pryžové (pro normální zpracované půdy) nebo kovové (do těžkých a nezpracovaných půd). Nastavovat lze jejich rozestup a umístění za sebou nebo vedle sebe a též přítlak.
Secí stroj lze vybavit zařízením pro přihnojování kapalnými nebo granulovanými hnojivy.
Všechny modely secích strojů Kinze mohou být vybaveny elektronickým kontrolním monitorem KPM III. Elektronická čidla předávají počítači informace o setí jednotlivých secích botek. Obsluha je zvukově informována o poruše či nízkém výsevku. Displej monitoru zobrazuje mnoho informací, např. vzájemný secí poměr, optimální pojezdovou rychlost, řádkovou rozteč, rozestup osiva v řádku či průměrný výsevek v řádku.
Model Kinze 3500, který v Králíkách již dvě sezóny plní své úkoly, má centrální rám s mechanicky zasunovatelnou ojí a vlastním transportním podvozkem a hydraulické ovládání změny z transportní do pracovní polohy na centrálním pivotu. Tento patentovaný zvedací a otáčecí systém spočívá v pevném centrálním sloupu z nerezu, který nese nástrojovou lištu v přepravní poloze a otáčí ji do pracovní polohy. Konstrukce nevyžaduje žádnou údržbu.
Masivní secí botky s dvěma disky (o průměru 380 mm a tloušťce 3,5 mm) a dvěma širokými opěrnými pryžovými koly jsou spojené s rámem pomocí paralelogramu s přítlačnými pružinami pro seřízení přítlaku secí botky zaručují kvalitní a přesné uložení osiva do půdy.
Zásobníky na osivo z polyethylenu mají kapacitu 75 litrů. Do základní výbavy dále patří hydraulický rozvod pro ovládání funkcí stroje, osvětlení, znamenáky, centrální transmisní pohon výsevního ústrojí včetně ozubených kol pro nastavení výsevku a odstavná mechanická noha.
Secí stroj pro výsev osmi řádků s meziřádkovou vzdáleností 75 cm má pracovní šířku 6,65 m a hmotnost 2654 kg. Po otočení do dopravní polohy se šířka zmenší na 3,4 m.
Kinze navíc nabízí ke všem svým secím strojům bohatou doplňkovou výbavu.

Klíčové informace:
• V Králíkách sejí do velmi těžkých jílovitých půd.
• Požadavky na secí stroj byly přesnost a konstrukční robustnost.
• Po nákupu prvního secího stroje Kinze se i podruhé rozhodli pro stejnou značku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down