29.05.2009 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Budoucnost patří výkonným strojům

Zástupci společnosti Phoenix-Zeppelin na konci dubna slavnostně předali holdingu ADW, respektive Rolnické společnosti Lesonice, a. s., nejmodernější verzi Challenger RoGatoru 1286C. Je vybaven nástavbou postřikovače a k ní přibude i pneumatické rozmetadlo minerálních hnojiv.

Skupina firem holdingu ADW je dlouholetým významným partnerem zemědělců především na Vysočině, ale také v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Společnost ADW působí v okrese Třebíč, zákazníky ale má i v ostatních regionech Vysočiny, Jihočeského a Jihomoravského kraje. Cílem skupiny ADW je poskytovat kvalitní produkty a komplexní služby pro zemědělce včetně servisu a poradenství. Oblast působení této společnosti je opravdu široká. Patří mezi významné dodavatele vstupů do zemědělské prvovýroby v oblastech hnojiv, pesticidů, krmných směsí, pohonných hmot a služeb systému precizního zemědělství. Konsolidovaný roční obrat celé skupiny se pohybuje kolem dvou a půl miliardy korun.

Vše pro zemědělce
Rolnická společnost Lesonice, a. s., se s několika dalšími středisky specializuje na rostlinnou a živočišnou výrobu. Firma hospodaří na 3600 ha půdy. V osevním postupu dominuje pšenice a řepka, v poslední době pak díky výstavbě bioplynové stanice též kukuřice. V oblasti živočišné výroby se zaměřují na chov skotu (460 dojnic).
Společnost ADW se rovněž zabývá prodejem a nákupem komodit na globálním trhu. Dodávkou vstupů a odběrem vypěstovaných komodit firma pomáhá zemědělcům profinancovat v této těžké době sezónu. Rostlinou výrobu také podporuje investicemi do moderních technologických linek.
Pro živočišnou výrobu ADW vyrábí kompletní sortiment krmných směsí a doplňků, zajišťující maximální využití růstových schopností u výkrmových kategorií a udržení optimální kondice u chovných hospodářských zvířat.
Vlastní živočišná výroba ADW představuje 1200 kusů skotu a ročně dodává na jatka 35 000 prasat.
V oblasti služeb společnost nabízí aplikaci pesticidů a hnojiv špičkovou aplikační technikou, poradenské služby ve všech oblastech svého působení a služby v oblasti přepravy a skladování.

Dodavatel s tradicí
Společnost ADW podepsala na počátku tohoto roku s firmou Phoenix-Zeppelin dohodu o dlouhodobé spolupráci, dodávkách strojů, jejich servisu a školení posádek. Společnost již vlastní několik strojů značky Challenger. Jsou to traktor Challenger 575B s čelní hydraulikou a předním vývodovým hřídelem pro sečení, který je vybaven převodovkou TechStar. Dále TerraGator 8103, který využívá nástavby pro aplikaci vápna. „V holdingu ADW jsme se rozhodli pro stroje značky Challenger, protože vyhovují moderním trendům a filozofii výroby, kterou ADW podporuje. Navíc si můžeme vybírat z komplexní škály strojů potřebných pro naše činnosti,“ dodává Martin Diviš, výkonný ředitel společnosti.
Značka Challenger nabízí kolové traktory využitelné v živočišné výrobě i na poli, pásové traktory s velkou tažnou silou a nízkým tlakem na půdu, sklízecí mlátičky, lisy na slámu, aplikační stroje, jako jsou postřikovače, rozmetadla minerálních hnojiv nebo speciální stroje TerraGator s nástavbou pro aplikaci vápna, rozmetadla statkového hnoje nebo kejdovače se zapracováním do půdy. Všechny stroje značky Challenger je možné vybavit satelitní navigací AutoGuide, která je samořidicí a dosahuje přesnosti 2 až 5 cm a také GTA softwarem pro sledování a zaznamenávání výkonu strojů či mapování výnosů.
Do Lesonic přijde ještě v nejbližší budoucnosti nový pásový traktor a řada závěsných strojů.

Výkonný pomocník
Challenger RoGator 1286C je nosič nástaveb. Může pracovat jako postřikovač a aplikátor kapalných hnojiv nebo jako rozmetadlo tuhých hnojiv. Společnost ADW v rámci modernizace celého provozu koupila Challenger RoGator 1286C s nástavbou postřikovače a v budoucnosti plánuje rovněž nákup nástavby s pneumatickým rozmetáním minerálních hnojiv AirMax. Rolnická společnost bude RoGator 1286C využívat pro aplikaci chemických postřiků na vlastních pozemcích a současně bude jeho služby poskytovat i okolním podnikům. Zakoupením nástavby rozmetadla minerálních hnojiv se do budoucna rozšíří využitelnost stroje během roku. „Díky unikátnímu softwaru umí stroj velmi přesně a detailně zaznamenávat data o své činnosti. Sleduje například výkon, spotřebu, aplikaci a další ukazatele, které jsou dále zpracovány a využity v návaznosti na další zemědělské operace během pěstebního období,“ doplňuje David Fiala, vedoucí prodeje zemědělských strojů pro klíčové zákazníky společnosti Phoenix-Zeppelin.
Srdcem stroje je motor Caterpillar s výkonem 311 k, s navýšením až 336 k, splňující normu Euro III a připravený pro Biodiesel B30. Pohon zajišťují hydraulická tandemová pístová čerpadla s hydromotory v každém kole. Navolit lze, jeden ze šesti rychlostních stupňů.
Flexibilní šroubovaný rám je velmi odolný proti kroucení. Komfortní, vzduchem odpružená kabina je pro zajištění pohodlí posádky umístěna uprostřed stroje. Konstruována je jako přetlaková se třemi stupni filtrace. Do standardní výbavy patří odpružená sedačka a automatická klimatizace.
Challenger RoGator 1286C se vyznačuje málo vídanými vlastnostmi podvozku, jako je například nezávislé pneumatické odpružení zadní a přední nápravy nebo hydraulické nastavování rozchodu kol z kabiny stroje přímo za jízdy. Každé kolo lze nastavit zvlášť, rozchod kol se podle potřeby pohybuje mezi 3,05 až 3,86 metru. Průchodnost postřikovače je 122 cm.
Kromě standardních pneumatik jsou k dispozici podle přání zákazníka ještě další speciální druhy flotačních pneumatik do porostů.
Nástavba postřikovače má objem 4770 litrů s mícháním uvnitř nádrže a s vnitřními oplachovými tryskami. Samostatná nádobka k míchání aplikovaných látek umožňuje mnohem šetrnější a bezpečnější manipulaci s chemickými látkami.
Ocelová ramena postřikovače mají po rozložení do pracovní polohy šířku úctyhodných 36,5 metru. Jsou osazena pětibodovými držáky trysek. Ultrazvukové senzory pak udržují stabilní výšku ramen nad porostem.
Postřikovač je vybaven speciálním řídicím terminálem FalconVT a satelitní navigací AutoGuide. Tyto systémy řídí stroj i aplikační zařízení v terénu a zaznamenávají důležitá data. Všechny informace se zobrazují na snadno čitelné dotykové obrazovce. Konzole systému FalconVT je vybavena slotem pro SD karty pro přenos dat, aplikačních map atd. do počítače v kanceláři podniku a naopak.
Výrobce na přání dodává GTA software různé úrovně, který slouží pro zpracování zaznamenaných dat pro potřeby precizního zemědělství. Umožňuje sledování a zaznamenávání provozních a ekonomických ukazatelů jako např. výkonu stroje, spotřeby paliva, aplikační dávky, času práce, přejezdů a prostojů a jejich následné vyhodnocení po ukončení práce se strojem.
Tento postřikovač je určen pro velké výměry, na kterých je schopen docílit vysokých denních výkonů.

Klíčové informace:
• Holding ADW převzal od společnosti Phoenix-Zeppelin nejmodernější verzi Challenger RoGatoru 1286C.
• Challenger RoGator 1286C může pracovat jako postřikovač a aplikátor kapalných hnojiv nebo jako rozmetadlo tuhých hnojiv.
• Postřikovač má pracovní šířku 36,5 m.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down