01.11.2007 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dobrý postřikovač šetří náklady

Chemická ochrana rostlin a hnojení kapalnými hnojivy tvoří významnou položku v provozních nákladech zemědělců. Cestou k maximalizaci výnosů a současnému snižování nákladů je výběr vhodné techniky. Její použití pak vede k úsporám aplikovaných látek a k vysoké efektivnosti vynaložených prostředků. Progresivní technika je též šetrná k životnímu prostředí a přírodním zdrojům.

Primus a Albatros jsou dvě modelové řady postřikovačů, které firma Lemken dodává na český trh. První osloví svojí cenovou výhodností menší podniky, druhá je určena profesionálním podnikům a podnikům služeb. S postřikovačem řady Albatros jsme se setkali na své návštěvě v Přešticích.

Sázka na obilniny a řepku
Firma ProKlas, s. r. o., sídlí v Přešticích., další dvě střediska se nacházejí ve Vsi Touškov a Tymákově. Obhospodařované pozemky jsou zařazeny do bramborářskoobilnářské oblasti v nadmořské výšce 360 až 420 metrů. Dlouhodobý roční úhrn srážek činí 520 až 550 mm. „Naše společnost hospodaří na převážně pronajaté půdě s celkovou výměrou 3280 ha, z níž 360 ha tvoří trvalé travní porosty,“ řekl hlavní agronom a specialista na výživu rostlin Ing. Zdeněk Brada. „V rostlinné výrobě jsme zaměřeni na produkci obilnin a olejnin. Dominantní zastoupení v osevním postupu proto mají obilniny a řepka, následují kukuřice na zrno nebo siláž, slunečnice a okrajově hrách. Trvalé travní porosty jsou využity pro výrobu sena a senáže.“
Živočišnou výrobu tvoří především výkrm skotu. V majetku společnosti je také základní stádo krav s přidělenou mléčnou kvótou 880 000 kg mléka. Okrajově se věnují výkrmu prasat.
„Mechanizační park tvoří devět traktorů s výkonem nad 160 k, patnáct traktorů s výkonem do 120 k, tři sklízecí mlátičky, samojízdná řezačka, pět nákladních automobilů a tři čelní nakladače. Přípojné stroje jsou směřované do výroby tržních plodin s klasickým zpracováním půdy“ doplnil charakteristiku podniku jeho ředitel Ing. Miroslav Nosek.

Souprava New Holland a Lemken
V minulosti využíval ProKlas při hnojení a ochraně rostlin služeb ZNZ Přeštice. Oba používané stroje byly již starší a poruchovost byla dost vysoká. Obsluha se na strojích často střídala. Navíc se ne vždy podařilo ošetřit pozemek v ideálním čase.
Ekonomická efektivnost a zmíněné skutečnosti vedly vedení společnosti k rozhodnutí pořídit si vlastní postřikovač. Na základě výhodné cenové nabídky v době nákupu a dostupnosti servisu v dané lokalitě koupil ProKlas v březnu tohoto roku soupravu traktoru New Holland a postřikovače Lemken Albatros 50.
Při výběru typu postřikovače byly důležitými požadavky velikost nádrže, rozpětí ramen a možnost snadného přesunu po silnici (střediska jsou od sebe vzdálena 25 km).
Albatros 50 je tažený polní postřikovač vybavený vzduchotlakými brzdami a čerpadlem s výkonem 2x250 l/min. Hlavní nádrž o objemu 5000 l má vestavěnou nádrž na 500 l čisté vody. Výrobce tím docílil vyšší stability postřikovače a současně zpevnil boční stěny. Nádrž ze sklolaminátu se zrcadlově hladkým vnitřním povrchem téměř vylučuje usazování zbytků postřikových látek. K základnímu vybavení patří ještě přimíchávací nádrž a sériové oběhové proplachovací potrubí vedoucí až k motorům dílčích sekcí v ramenech, ve kterém je postřiková látka permanentně v oběhu pod plným postřikovým tlakem. Tím se zamezí usazeninám.
Pro sledování stop kol traktoru je postřikovač vybaven řiditelnou ojí. Ta má otočný čep umístěný pod nádrží a zajišťuje tak větší stabilitu stroje zejména na svazích.
Elektrohydrauliku umístěnou v samostatné skříni tvoří rozváděč s beztlakovou zpětnou větví. Všechna zpětná potrubí, která ústí do nádrže, jsou svedena do centrálního sběrače Bypass. Pístomembránová čerpadla odolná chemikáliím jsou poháněna převodovkou s čelním ozubením.
Centrálně zavěšená ramena postřikovače Albatros umožňují aktivní kopírování terénu. Jsou konstruována do profilu „Z“ a mají velkou odolnost proti kroucení. Všechny přívody a ventily jsou bezpečně uloženy v jejich rámu. Pro příčné přizpůsobení se terénu jsou ramena vybavena svahovým vyrovnáním ovládaným z kabiny traktoru.
Počítač Spraydos umístěný v kabině traktoru umožňuje obsluze elektronicky ovládat postřikovač, včetně jeho pracovních sekcí a ventilů regulujících tlak. Doplňkovým vyšším stupněm je pak Basic Terminal ISO – Bus, který dává možnost použití systému Precision Farming a také kombinace se snímačem DGPS.

Půlroční zkušenosti Zkušenosti z praxe jsou pozitivní. Postřikovač zvládá veškeré objemy prací a podnik je tak v této oblasti soběstačný. Systém zavěšení ramen se osvědčil. Před postřikem nastaví obsluha množství látky na hektar v závislosti na pojezdové rychlosti, dávkování postřiku v součinnosti s počítačem je pak automatické a přesné. Stroj je na poli naváděn modulem GPS s přesností půl metru. Směrová navigace pomáhá obsluze, ramena nemusejí mít znamenáky. Při velkém rozpětí ramen by vizuální kontrola byla i problematická. Nedochází k překryvu jednotlivých pojezdů, systém navádění tak přispívá k úspoře aplikovaných látek.
V praxi se potvrdila výborná průjezdnost terénem. Šířka ramen byla nastavena (s ohledem na současnou secí kombinaci 4,5 m) na ideálních 27 m. Průměrný denní výkon postřikovače je v tomto podniku 130 ha. Od března ošetřil Albatros 50 v ProKlasu již 6000 ha pozemků, po postřiku ozimých obilnin a řepky se letošní výkon přiblíží 9000 ha.
V příštím roce chtějí Ing. Nosek a Ing. Brada využít při práci postřikovače výnosových map vytvořených při sklizni sklízecí mlátičkou. Proto bude další investicí do postřikovače rozšíření počítačového systému. Ten využije výnosovou mapu, která odhalí místa se zvýšenou zapleveleností nebo nedostatečnou výživou. Satelitní navigace s vlastní pamětí a počítačem si vložené údaje ze sklizně pamatuje. Při pozdější aplikaci kapalného hnojiva na daném pozemku jsou tyto údaje společně s údaji N-senzoru (snímá momentální výživový stav) využity k průběžné úpravě množství postřikovaného hnojiva. Celá operace je plně automatická.
Tento systém vede k preciznosti v zemědělství a tím k dalšímu zefektivnění postřiků při chemické ochraně a hnojení.

Investiční návratnost
Jak uvedli Ing. Nosek a Ing. Brada, jen chemické látky určené na ochranu rostlin stojí přeštické ročně přibližně 7,5 milionu korun. Další náklady tvoří kapalná hnojiva a rostlinná výživa. Účetně vychází návratnost investice do postřikovače dva roky. Po započtení některých dalších faktorů, jako vysoká přesnost dávkování, rovnoměrnost postřiku po pozemku nebo možnost ideálního načasování aplikace, se zkrátí na jeden rok.
Budoucí investice do elektroniky postřikovače se díky dalším úsporám vyčísleným na statisíce korun ročně opět rychle vrátí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down