01.11.2007 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zajímavý den v Hostivicích u Prahy

Stejně jako v loňském roce, tak i letos byly Hostivice místem prezentace firem New Holland a Lemken. Široká veřejnost, studenti odborných škol i zájemci o zemědělskou techniku z řad profesionálů měli možnost seznámit se s výrobky na vysoké technické úrovni, které v mnoha směrech pomáhají určovat současné trendy v zemědělské technice.

Akce Lemken Show II se zúčastnily více než tři stovky návštěvníků, které neodradila ani velmi svízelná dopravní situace při příjezdu do Hostivic. Po slavnostním zahájení následovalo defilé, při kterém se představily tažené nebo nesené výrobky značky Lemken za traktory New Holland, popř. Caterpillar. Odborný komentář k jednotlivým soupravám zajistili Ing. Lubomír Klička za firmu Lemken a Ing. Pavel Ježek za New Holland.

Albatros není jen pták Firma Lemken je známým výrobcem techniky na zpracování půdy a secích strojů. „Postřikovače jsou novým produktem naší firmy,“ uvedl zástupce firmy Lemken Ing. Lubomír Klička. V krátkosti seznámil přítomné s dvěma řadami tažených postřikovačů. Primus je určen pro méně náročné uživatele, Albatros je profesionální řada pro zemědělské podniky a podniky služeb. Poté představil první stroj dne, Albatros 30, postřikovač pro náročné zemědělce. Široké alternativní vybavení umožňuje přizpůsobit stroj individuálním požadavkům spotřebitele.
Nádrž postřikovače s vestavěnou nádrží na čistou vodu má objem 3000 l. Albatros je sériově vybaven univerzální tažnou ojí. Ramena odolná proti kroucení mají ve svém rámu bezpečně vestavěny všechny přívody a ventily. Pracovní záběr byl v tomto případě 24 m. Centrální zavěšení ramen včetně aktivního kopírování umožňuje přesnou aplikaci. Každé rameno je vybaveno i svahovým vyrovnáním. Doplňková výbava je bohatá a zahrnuje např. dvě čerpadla, odpruženou a řiditelnou oj nebo vzduchem odpruženou nápravu. Jak dále uvedl Ing. Klička, firma je schopna vyrobit postřikovače s objemem nádrže až 6000 l a šířkou ramen 42 m.
Stroj byl tažen traktorem New Holland TL 100 A, kompaktním, univerzálním traktorem s výbornou manévrovací schopností. Nový čtyřválcový motor traktoru o objemu 4,5 l má výkon 100 k. Komfortní kabina je prostorná a je vybavena novou přístrojovou deskou. Převodovku si zákazník vybere podle svých potřeb. U hydrauliky lze volit mechanickou nebo elektronickou regulaci tříbodového závěsu. Aktivace vývodového hřídele může být mechanická nebo elektrohydraulická.

Stroje na zpracování půdy Druhou dvojicí byla souprava traktoru New Holland TS 115 A Delta a čtyřradličného neseného pluhu Lemken EurOpal 6. Traktor odpovídá nové typové řadě T6000, která zahrnuje celou škálu variant. Liší se výkonem motoru, který může být klasický přeplňovaný nebo s vysokotlakým vstřikováním Common Rail. Tato řada nabízí tři stupně výbavy, Delta, Plus a Elite. Z doplňkové výbavy lze zmínit odpruženou přední nápravu a kabinu.
Pluh je vybaven hydraulickým otočným mechanismem Uniturn s dvoučinným hydraulickým válcem a integrovaným blokováním sklonu. Díky patentovanému nastavovacímu centru Optiquick klade při orbě velmi malý odpor. Pracovní záběr je 120 až 200 cm.
Třetím představeným byl traktor New Holland TG 255, jemuž odpovídá v nové řadě typ T8020. Všechny čtyři modely řady T8000 pohánějí motory o objemu 8,3 l s výkonem od 218 k do 303 k. V pohodlné kabině je monitor IntelliView II umožňující snadný přístup k automatickým funkcím a nastaveným hodnotám. Standardní převodovku 18 x 4 Ultra Command pracující s různými automatickými režimy, lze doplnit o 19. stupeň nebo ji vybavit plazivými rychlostmi 23 x 6 plně řazenými pod zatížením. Všechny čtyři modely mají vysoce výkonné axiální pístové hydraulické čerpadlo a mohou být vybaveny až pěti vnějšími okruhy hydrauliky s nastavením času, průtoku a kompenzací tlaku.
Připojený polonesený pluh Lemken VariDiamant 10X 6 + 1 L 100 umožňuje měnit za jízdy plynule šířku pracovního záběru od 30 do 55 cm na orební těleso. Robustní čtyřhranný rám je vyroben z mikrolegované jemnozrnné oceli. Průběžný závěsný hřídel je odpružený. Dva teleskopické válce plynule otáčejí pluh o 180 °. Pracovní hloubka se nastavuje vpředu hydraulicky pomocí tříbodového závěsu, vzadu pomocí hydraulicky nastavitelného kombinovaného kola. Orební tělesa mají pružinové jištění, odhrnovačky mohou být plné nebo páskové. Předností je možnost rychlého přestavování bez nářadí.
Jako zástupci nejtěžší kategorie se představily pásový traktor Caterpillar s šestiválcovým motorem o výkonu 530 k a jedenáctiradličný pluh EuroTitan 10 7 + 4 L 100, velmi pevný pluh s pracovním záběrem až 500 cm a charakteristickou středovou nápravou. U našich zemědělců zatím pracují dva, ale podle vyjádření Ing. Kličky zájem o ně stoupá.
Další představený pár tvořil New Holland TS 115 s výkonem 128 k a diskový podmítač Rubín 9. Optimálním pracovním záběrem tohoto neseného podmítače je šířka 3 až 4 m. Má dvě řady individuálně odpružených disků na pevných slupicích. Za každou řadou jsou zavlačovací prsty, za nimi pak válce. Ty lze zvolit individuálně z celé škály nabízených druhů.
Jinou variantou podmítače Rubín bylo polonesené provedení s dvěma řadami disků o průměru 61 cm a tloušťce 1 cm. Jištění disků opět pružinami, za zavlačovacími prsty pak následují nožové válce.
Největším předvedeným podmítačem byl Rubín Gigant 800 v agregaci s pásovým Caterpillarem o výkonu 330 k. Pracovní záběr podmítače je 8 m, připravují se však již i varianty se záběrem 10 a 12 m.
„Právě k vám přijela absolutní novinka letošního léta.“ Těmito slovy představil Ing. Ježek New Holland T7050 z nové modelové řady T7000. Vybaven je šestiválcovým motorem o maximálním výkonu 212 k. Letos již stihl získat v Českých Budějovicích ocenění Zlatý klas. Připojený radličkový kypřič Thorit 9/400 KÜA je schopen s nejužší radličkou zpracovat půdu až do hloubky 30 cm. Pro celoplošné rovnoměrné zpracování se používají křídlové radličky s hloubkou zpracování 15 cm. Slupice jsou jištěny pružinou, za radličkami jsou opět zavlačovací prsty, disky a válce s funkcí zpětného utužení.

Středem zájmu secí stroje
Secí stroje Lemken se vyrábějí jak mechanické, tak pneumatické. Pneumatické secí stroje mají označení Solitair 9, 10 a 12, mohou být použity jako nástavbové, závěsné nebo návěsné. Šířka pracovního záběru se pohybuje od 3 do 12 m. Pracují samostatně nebo jako zde v kombinaci se strojem na zpracování půdy. První kombinaci tvořil secí stroj Solitair 9/600 KA –DS s již představeným diskovým podmítačem Rubín 9/600 KÜA. Zásobník secího stroje má objem 2300 l, počet vysévaných řádků je 48. Charakteristický je vzadu umístěnou dvoudiskovou secí botkou.
Druhou kombinací bylo spojení secího stroje Solitair 9/450 KA – DS s rotačními branami Zirkon 10/450 KA. Brány mají nože dlouhé 32 cm. Podle půdních podmínek lze nože použít natupo nebo naostro. Vzadu jsou brány vybaveny válci. Tažnou sílu v tomto případě tvořil New Holland T8010 vybavený šestiválcovým motorem se vstřikováním Common Rail a maximálním výkonem 251 k. Vylepšením proti řadě TG je vybavení traktoru čelní hydraulikou.
Model TS 135 A pod dnešním označením T6070 je vybaven odpruženou nápravou i kabinou, šestiválcový motor se vstřikováním Common Rail disponuje maximálním výkonem 141 k. Za ním byla připojena další kombinace secího stroje, tentokrát mechanického Saphir 7/300 AutoLoad a rotačních bran Zirkon 7/300. Objem zásobníku secího stroje je 800 l, pracovní záběr 3 m. Dvoudisková secí botka se zadním utužovacím kolečkem je pro Lemken charakteristická.
Přehlídka pokračovala modelem traktoru byl TS 115 A s výkonem 117 k a odpruženou kabinou i přední nápravou. Připojené nářadí tvoří v tomto případě nesený secí stroj Solitair 8 s rotačními diskovými branami Zirkon 7.
Mezi představené novinky se zařadil traktor T7030 s maximálním výkonem 180 k a secí stroj Compact – Solitair H9/300. Označení Compact má proto, že již nejde o výměnný systém, secí stroj je napevno spojen s branami. Zásobník má objem 3500 l. Diskové brány Heliodor mají disky s menším průměrem, než na jaký jsme zvyklí z řady Rubín. Tato nová kombinace je určena do zoraných nebo zpodmítaných pozemků.
Traktor G 210 Fiatagri s šestiválcovým motorem o výkonu 210 k je předchůdcem řady NH T i TG a pamatuje dobu před sloučením obou firem. Za ním jedoucí Lemken Korund 750 L, je stroj s pracovním záběrem 7,5 m, určený pro předseťovou přípravu půdy a přípravu seťového lůžka. Výrobce jej doporučuje do lehkých a středně těžkých půdních podmínek.
Nejsilnějším předvedeným klasickým kolovým traktorem byl NH T8040 s šestiválcovým motorem o výkonu 337 k. Za ním se objevil největší secí stroj z nabídky firmy Lemken, typ Solitaire 12/1200 K – DS. Samostatný stroj s pracovním záběrem 12 m a největším zásobníkem s objemem 5800 l. Jeho průměrná denní výkonnost se pohybuje okolo 100 ha.

Polní přehlídka
Po ukončení defilé a krátké přestávce následovaly praktické ukázky, při kterých jednotlivé soupravy předvedly návštěvníkům práci v terénu. Ukázky byly vždy doplněny krátkým odborným komentářem. Pracovníci zúčastněných firem se poté individuálně věnovali jednotlivým zájemcům.
Pro zpestření celé akce měli dospělí návštěvníci možnost svézt se na terénních čtyřkolkách. Tuto možnost využilo mnoho zúčastněných. Pořadatelé nezapomněli ani na závěrečnou tombolu s kvalitními cenami. Úspěšný druhý ročník položil základy pro pořádání této akce i v příštím roce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down