01.11.2007 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Den Zemědělce pod taktovkou deště

Kdo si nevzal v onen den holínky, odpoledne hořce litoval. Vytrvalý déšť neustával a tak se útočištěm pro návštěvníky staly stany jednotlivých vystavovatelů. O to větší dík patří všem zúčastněným, kteří vydrželi až do konce. Nezbývá než si přát, aby následující Den Zemědělce byl pro změnu ve znamení Slunce.

Jak se den přehoupl do své druhé poloviny, bylo všem jasné, že lepší už to nebude. Předvést příchozím zbývající techniku bylo nemožné, velmi obtížná byla i prostá chůze po výstavní ploše.

Agri CS
Společnost Agri CS působí na našem trhu již od roku 2001. Na Dni Zemědělce představila ucelenou řadu traktorů Case IH. Na podzim se rozroste o menší modely Puma 125, 140 a 155. Zajímavostí je použití moderní převodovky Full Powershift i v traktorech s výkonem již od 125 k.Podle sdělení zástupce Agri CS mají pro zákazníky na podzim připraveny zajímavé akční modely ve všech výkonových třídách traktorů od 90 až do 300 k. Na výstavní parcele nechyběla ani axiální sklízecí mlátička Case IH Axial Flow 8010. Druhou značkou na výstavní ploše byla Simba, výrobce strojů na zpracování půdy (1).

OPaLL – AGRI s. r. o.
Firma sídlící nedaleko Opavy se zabývá především výrobou zemědělských strojů na přípravu půdy. Pluhy, kypřiče a stroje pro přípravu seťového lůžka tvoří základní výrobní program. Vystavený polonesený otočný pluh Europa 160 byl šestiradličný, pružinami jištěný, vybavený plazovými krojidly s orebními tělesy UM 350. Hydraulické ovládání první radlice umožňuje během orby měnit nastavení podle půdních nebo terénních podmínek (2). Obsluha ovládá z kabiny traktoru otáčení, seřizování záběru první radlice a nastavování hloubky orby. V řadě Europa si zákazník vybírá z pěti až sedmiradličného provedení, čtyř typů orebních těles a jištění střižným šroubem nebo pružinovým mechanismem. Tažným prostředkem byl Massey Ferguson 7485.

Kverneland Group Czech
Společnost sídlící v Berouně dováží a prodává široký sortiment zemědělských závěsných strojů již jedenáctý rok. Do nabídky firmy patří tradiční značky Kverneland, Accord, Rau, Vicon, Taarup a Lagarde. K nim v posledních letech přibyla technika na zpracování půdy a setí Hatzenbichler, širokozáběrové mulčovače McConnel a štěpkovače na likvidaci dřevního odpadu VanDaele.
Výrobky značky Kverneland tvoří ucelený sortiment strojů na zpracování půdy, strojů na ochranu a výživu rostlin a strojů na sklizeň pícnin. Tento výrobce je tradičním dodavatelem pluhů jak na orbu soutěžní tak i pro zemědělskou výrobu. Mnoho pluhů této značky pak bylo k vidění na soutěžních parcelách při vlastní soutěži v orbě.
Na výstavní parcele byly připraveny k předvedení pluhy Kverneland EM, Kverneland PB, secí stroje Accord I-drill, Accord MSC a podmítač Kverneland CTC.
Neustávající déšť a stále nesjízdnější terén způsobily, že se plánované praktické ukázky nemohly uskutečnit.
Zástupcem celé řady nesených pluhů Kverneland byl čtyřradličný typ EM, pružinami jištěný, se základní výškou rámu 0,72 m.
Polonesené pluhy zastoupil sedmiradličný Kverneland PB s kolem vzadu, opět jištěný svazkem listových pružin, který je nejprodávanějším typem PB.
Novinkou mezi secími stroji byl Accord I-drill, kompaktní pneumatický secí stroj s centrálním výsevným ústrojím, zásobníkem osiva na 1200 nebo 1850 litrů a digitální váhou na měření výsevku (3). Vylepšení proti předchozím typům secích strojů Accord tvoří rozdělovač osiva umístěný vně zásobníku, výsevné ústrojí komfortně přístupné na boku stroje a v neposlední řadě přiblížení těžiště stroje k traktoru, snižující velikost zvedací síly na ramenech tažného prostředku. Accord I-drill je tak ideální do kombinace s rotačními branami Kverneland. K dobré obsluze přispívají i pohodlné stupně pro přístup k zásobníku osiva a centrální nastavení přítlaku secích botek. Secím strojem do mulče, oranice i zpracované půdy byl Accord MSC, představený s pracovním záběrem tři metry. Je vhodný do minimalizačních technologií. Výrobce nabízí šířku pracovního záběru tři až šest metrů.
Největší novinkou byl radličkový tažený podmítač Kverneland CTC, který vychází z oblíbeného neseného podmítače Kverneland CLC. Koncepce tohoto stroje umožňuje uživateli nakonfigurovat si stroj podle svých požadavků pro plošnou podmítku, předseťovou přípravu, ale i pro hluboké zpracování půdy až do 30 cm. Rozmístění radliček lze volit do tří nebo čtyř řad s různými rozestupy. Vyrábí se v pracovních záběrech čtyři, pět a šest metrů.

Pekass
Již patnáct let je na našem trhu tato firma, která se věnuje prodeji zemědělské a komunální techniky. Nabídku pro zemědělce tvoří traktory a stroje John Deere, švédské pluhy Överum (4), technika pro přípravu půdy a setí Horsch nebo postřikovače Hardi. V komunální sféře pak nabízí malotraktory Antonio Carraro, mulčovače Berti, příkopové vysekávače Cosma nebo třeba štěpkovače Gandini.

Lukrom Zlín a. s.
Společnost, která vznikla v roce 2000 se zabývá prodejem a servisem zemědělské techniky, náhradních dílů a poskytováním souvisejících služeb. V současné době zastupuje na českém trhu významné světové výrobce, jmenujme např. John Deere, Luclar, Mutti, Horsch (5), Hawe, Hardi či Fullwood.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down