01.11.2007 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Silný déšť provázel den zemědělce

Jestliže za jeden den spadne tolik srážek, kolik naprší v jiných letech za celý měsíc, nepomůže ani sebevětší snaha a úsilí pořadatelů a vystavovatelů. Příroda opět ukázala, jak umí být nemilosrdná. Přesto program pokračoval dál.

Zatímco dopoledne vytrvalé srážky znepříjemňovaly soutěžícím orbu a zúčastněným předvádění vystavené techniky, odpoledne již stroje do terénu nevyjely. Návštěvníci však i přes nepřízeň počasí využili možnost prohlédnout si vystavené exponáty.

Albín Hanák Firma představila celou řadu traktorů Deutzfahr agregovaných se stroji na zpracování půdy značky Horsch. Největším a nejsilnějším vystaveným traktorem byl Agrotron 265. Srdce traktoru tvoří šestiválcový motor Deutz o objemu 7.2 l s výkonem 265 k. Tento motor je velmi pružný, 90 % výkonu je k dispozici v rozmezí otáček 1400 až 2200 za minutu. Spotřebu paliva vyjadřuje příznivá hodnota 203 g/kWh. Převodovka CTF 7300 má šest základních rychlostních stupňů a 4x Power Shift. Ten lze řadit buď tlačítkem na řadící páce nebo v automatickém režimu ATS systému, kdy se Power Shift automaticky zařazuje podle momentálního zatížení traktoru. Turbospojka umožňuje pozvolný rozjezd na jednotlivé rychlostní stupně. Výkon hydrauliky na zadních hydraulických táhlech má hodnotu 10500 kp. Všechny čtyři hydraulické obvody jsou řazeny elektronicky. Výbavu traktoru doplňuje hydropneumaticky odpružená náprava a pneumaticky odpružená klimatizovaná kabina. Následoval Agrotron 215, který je téměř identický s vyšší řadou. Liší se pouze výkonem 215 k a není vybaven turbospojkou. Třetím vystaveným traktorem byl Agrotron 165.7 s motorem Deutz 1013 o objemu 7,2 l a výkonem 165 k. Hydraulika má výkon 9300 kp. Najdeme zde čtyři hydraulické obvody a čtyři úrovně otáček vývodového hřídele. Model Agrotron 150.7 s výkonem 150 k firma vystavila v provedení Profi Line s ovládací pákou vybavenou komfortním programem. Řadu K zastoupily dva traktory, K 110 a K 90, jejichž označení odpovídá výkonu motoru. Model K 90 v provedení Premium Plus je vybaven čtyřválcovým motorem, odpruženou přední nápravou a komfortní elektronickou spojkou. Převodovka umožňuje řazení celkem 24 rychlostí vpřed i vzad. Traktory nižší výkonové třídy reprezentovala novinka Agrofarm 85 Premium. Nejmenším vystaveným traktorem na stánku byl Agroplus 67, vybavený tříválcovým motorem s přímým vstřikováním paliva a klasickou převodovkou s možností řazení 35 rychlostí vpřed a 15 vzad.
Za traktory Deutzfahr byly připojeny stroje Horsch, které představil Vratislav Malina. Víceúčelový radličkový kypřič Terano 5 FX s pracovním záběrem pět metrů je určen pro mělkou podmítku a mělké až středně hluboké kypření. V případě použití úzkých radliček umožňuje i hluboké kypření. Celkem si zákazník může vybrat z devíti typů radliček. Radličky jsou uspořádány ve třech řadách, za nimi jsou pak urovnávací talíře a jeden z pěti druhů integrovaných pěchů. Ty si zákazník vybírá podle půdních podmínek, ve kterých bude kypřič pracovat. Menší zástupce nese označení Terano 3 FX. Na jeden metr záběru kypřiče je třeba tahová síla traktoru v rozmezí 30 – 50 k. Třetím představeným strojem firmy Horsch byl secí stroj Pronto 6 DC určený pro setí do zkypřeného pozemku (1). Výjimečně v dobrých podmínkách jej lze použít i pro přímé setí do strniště. Je plně elektronicky řízený počítačem, obsluha ovládá všechny funkce secího stroje přes monitor umístěný v kabině traktoru. Za jízdy lze měnit jak množství osiva, tak množství hnojiva pro přihnojení. Jak uvedl Vratislav Kalina, do zásobníku se vejde 22 q pšenice. Secí stroj má vpředu talíře následované pěchem, který urovná povrch před vlastními dvoutalířovými výsevními botkami.

Lemken Czech
„Německá firma Lemken se již 225 let zabývá výrobou strojů na zpracování půdy.“ Těmito slovy zahájil Ing. Lubomír Klička představení jednotlivých modelových řad. Prvním zmíněným byl postřikovač Albatros 30 s objemem nádrže 3000 l a šířkou ramen v tomto provedení 24 m. Stroje na zpracování půdy zastupoval pluh VarioPal v provedení 4 + 1 s možností plynulého nastavování pracovního záběru. Je vybaven páskovými odhrnovačkami. Jak uvedl zástupce firmy, měření ukázala, že oproti plným odhrnovačkám vykazují nižší hmotnost i lepší drobivost. Druhým představeným byl polonesený pluh VariDiamant 10 v provedení se šesti radlicemi. Následoval diskový podmítač Rubín s pracovním záběrem pět metrů. Ten je vybaven dvěma řadami uložených disků, přičemž každý disk je uložen na slupici a je jištěn pružinou. V zadní části podmítače je integrovaný válec. Zákazník může volit z celé řady nabízených válců. Třířadý radličkový kypřič Thorit je v této modifikaci jištěn pružinou. Podle šířky zvolené radličky zpracovává půdu od 15 do 30 cm. „Firma Lemken jako jediná nabízí alternativy spojení různých typů strojů na zpracování půdy se secím strojem“ uvedl dále Ing. Klička. Lemken nabízí velkou variabilitu ve spojení různých strojů. Výběr padl na kombinaci diskového podmítače Rubín a rotačních bran Zirkon. Secí stroje spadají do kategorie pneumatických, jsou však kombinací mechanického dávkování a pneumatického rozvodu osiva. Jinou kombinací bylo spojení rotačních bran Zirkon a secího stroje Solitair. V tomto případě jde o aktivní stroj na zpracování půdy. V řadě představených souprav následovala kombinace rotačních bran Zirkon a mechanického secího stroje Saphir. Posledním vystaveným byl Compact – Solitair 9, kompaktní secí stroj v agregaci s menším diskovým podmítačem Heliodor (2). Tento secí stroj je jako produkt minimalizační technologie určen do hrubé brázdy nebo pro setí do zpodmítaného pozemku. Jde o novinku se záběrem tři nebo čtyři metry. Do budoucna výrobce zvažuje i výrobu modelů se šířkou pět, šest a osm metrů.

RCG Agromex Tato firma je dovozcem značky Fendt. Vystavené traktory zastupovaly jednotlivé výkonové řady, od nejslabší 300 vybavené motory o výkonu 90 až 125 k, až po nejsilnější modely řady 900, např. typ 936 Vario s výkonem 360 k. Z dalších nabízených modelů uveďme Fendt 414, modely 714 s výkonem 140 k a 716, který má o 20 k více nebo 818 (3) a 820 reprezentující řadu 800. Nejvýkonnějšími traktory značky Fendt jsou typy 927, 930 a 936. Všechny jsou vybaveny převodovkami Vario, umožňujícími plynulou změnu rychlosti od 0 do 50 km/h. Systém Agrex motorů Deutz recirkuluje spaliny a upravuje jejich kvalitu podle normy Euro 3. Přitom zachovává velmi nízkou spotřebu paliva. Tou je značka Fendt pověstná. Traktory jsou vybaveny odpruženými předními nápravami, nejsilnější řada 900 má odpružené každé přední kolo zvlášť, ostatní mají přední nápravu odpruženou jako celek. Traktory jsou konstruovány jako univezální a jsou poměrně lehké, což je výhodné zejména při přepravě po silnici. Při polních pracích se pak dotěžují na optimální hmotnost.

Unicom Agro
Společnost sídlící v Tišnově u Brna nabízí výrobky značek Amazone, Grimme, SIP, Farmtech a další. Značka Amazone je známá svými stroji na zpracování půdy a setí. Grimme vyrábí stroje pro sklizeň brambor a pícninářský program. Slovinská značka SIP nabízí techniku pro sečení a práce s ním související a rozmetadla statkových hnojiv včetně senážních vozů. Farmtech pak vyrábí jedno a dvounápravové návěsy až do celkové hmotnosti 20 t, zde jako rozmetadlo statkových hnojiv Megaflex (4).
Firma Amazone představila program 3C zaměřený na minimalizaci předseťové přípravy a setí. Je tvořen krátkými diskovými branami Catros v provedení neseném nebo taženém , univerzálním strojem Centaur, a bezorebným secím strojem do mulče pod označením Cirrus. Představené tažené diskové brány s disky o šířce 46 cm měly pracovní záběr 7,5 m. Zapouzdřená ložiska nevyžadují mazání, jištění jednotlivých prvků je pryžové. Jsou určeny pro podmítku do hloubky 15 cm. Centaur má pracovní záběr tři až šest metrů a dodává se v provedení Speciál a Super. Unicom Agro vystavil jeho čtyřmetrové provedení. Vpředu jsou vodící pěchy, které vedou radličkové pole ze tří až čtyř řad radliček. Secí stroj Amazone Cirrus Special. má dvě řady disků, za nimiž následují pěchy a secí botky. Zakončen je zavlačovači nebo přítlačnými kolečky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down