12.05.2015 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mobilní technologie uskladnění krmiv

Sklizeň krmných plodin a výroba objemných krmiv předpokládá odpovídající uskladnění. Pro tyto účely využíváme stacionární a mobilní technologie. Stacionární uskladnění, jakými jsou silážní žlaby, plata nebo silážní věže, ponechme nyní stranou a věnujme se technologiím mobilním, tedy uskladnění ve válcových a hranolových balících nebo ve vacích.

Lisování hmoty souvisí se sklizní zavadlé hmoty a sena (při sklizni senáže dominují právě válcové balíky). Lisování do vaků pak umožňuje ukládání dalších plodin, například kukuřice sklízené různými metodami, přičemž v našich podmínkách převažuje sklizeň hmoty celých rostlin.
V souvislosti s touto technologií můžeme hovořit také o speciální technice, která kombinuje vlastnosti vakovacího lisu a lisu svinovacího. Hmota silážní kukuřice je dávkována na příjmový stůl, kde toto zařízení hmotu lisuje do válcovitých balíků ovinutých strečovou fólií. Jde o velmi zajímavý systém, který však můžeme v našich podmínkách označit za okrajový. Naopak lisování sena, slámy a senáže do válcových balíků patří mezi nejrozšířenější technologie. Může přitom jít jak o samostatné lisy, tak lisy kombinované s baličkami senážních balíků. Lisy na obří hranolové balíky se pak spíše využívají pro lisování sena a slámy. Z výše uvedených informací vyplývá, že se zaměříme na lisovací techniku kombinovanou s ovíjením do fólie, samostatné baličky různých konstrukcí a vakovací lisy.*

Ing. Filip Javorek
spolupracovník redakce

Článek vyjde v květnovém Farmáři.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down