12.05.2015 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Možnosti zakládání objemných krmiv

Zajištění pravidelného zásobování objemnými krmivy patří takřka ke každodenní činnosti ve všech chovech skotu i dalších hospodářských zvířat. V intenzivních chovech se setkáme zejména se zakládáním a dávkováním různých druhů konzervovaných objemných krmiv doplněných o energeticky bohaté komponenty. U méně výkonných stád se často dávkuje travní senáž, přičemž kromě hmoty skladované v silážních žlabech, věžích nebo vacích se také dávkuje hmota lisovaná zpravidla do válcových balíků.

Většina zde uvedených technologií je založena na práci krmných a krmných a míchacích vozů agregovaných s kolovými traktory patřičných výkonových tříd. V mnoha intenzivních chovech dojnic je pak upřednostněna samojízdná technika.
Jednotlivé modely se od sebe liší způsobem přípravy směsné krmné dávky (v případě krmných míchacích vozů), způsobem plnění nástavby vozu, řešením zakládání dávkovaných krmiv, či možnostmi dalšího využití, například k zastýlání ve stlaných nebo přistýlaných provozech. Podíváme-li se na standardní krmné a míchací vozy z pohledu systému přípravy směné krmné dávky, pak se zpravidla setkáme s horizontálními nebo vertikálními modely. Ve světě existují ještě další konstrukce, zejména pádlové míchací vozy, vozy pneumatické, válcové nebo řetězové. Kromě těchto systémů se také u nás objevují různé automatické krmné technologie, které se od sebe odlišují zejména celkovým pojetím konstrukce a míry automatizace těchto technologií.*

Ing. Filip Javorek
spolupracovník redakce

Článek vyjde v květnovém Farmáři.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down