10.07.2015 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyspělá technika z České Skalice

Společnost Farmet, a. s., působí na našem trhu od roku 1992. Od počátku se zabývá výrobou strojů na zpracování půdy a setí. Farmet si své výrobky sám vyvíjí, vyrábí a má i své vlastní obchodní zázemí. Ze skromných počátků se vypracoval v prosperující společnost a silného hráče na trhu s technikou na zpracování půdy a setí.

Výrobce klade důraz nejen na kvalitu práce, ale i na dlouhou životnost strojů. Tomu také odpovídají špičkové materiály použité na jejich výrobu. Proto stroje z Farmetu nacházejí uplatnění i v těch nejnáročnějších podmínkách.
Farmet ale není pouze polní technika, jsou to i technologie zaměřené na zpracování olejnatých semen, zejména řepky olejné a slunečnice. Zařízení na zpracování rostlinných olejů dnes staví tato českoskalická společnost po celé Evropě. Na výstavě Naše pole tuto činnost Farmetu připomínal malý lis.

Velká výstavní plocha
Firma Farmet pojala svou prezentaci na výstavě Naše pole velkoryse. Na výstavní ploše jsme napočítali na desítku vystavených strojů, reprezentujících talířové podmítače, stroje na předseťové zpracování půdy či stroje na hluboké i hloubkové kypření. Své místo zde měl i pluh. A které konkrétní stroje Farmet vystavil? Radličkové kypřiče pro mělkou předseťovou přípravu půdy po orbě, podmítce – k urovnání povrchu a přípravě seťového lůžka zastupovala novinka minulého roku, univerzální kultivátor Verso, vhodný pro jarní velmi časné zpracování půdy po zimě a její provzdušnění. Reprezentantem dlátových kypřičů pro práci do hloubky 20 cm byl nesený kypřič Fantom pro podmítku, kypření a předseťovou přípravu půdy. Do ještě větší hloubky 35 cm pracují dva další vystavené dlátové kypřiče – Duolent s dvěma řadami mohutných radlic a Triolent, který má ještě o jednu řady dlát více. Oba jsou vhodné jak pro klasické podmítky a kypření, tak i pro prohlubování do hloubky větší, než je obvyklá hloubka orby. Dva stroje na ploše našli také zájemci o techniku pro hloubkové kypření a provzdušňování půdy. Hloubkový kypřič Krtek vybavený jednou řadou radlic prokypří půdu až do hloubky 60 cm, výrazně zlepší mikroklima v půdě, její provzdušnění a schopnost zachycovat vláhu. Diger, určený pro intenzivní zpracování půdy do hloubky 50 cm s dvěma řadami radlic může nahradit standardní orbu při vyšším výkonu a nižších provozních nákladech, hluboko prokypří nepropustné vrstvy půdy, zlepší absorpci utužené a zamokřené půdy a prokypří podorniční vrstvy. Exkurzi po strojích vybavených radlicemi zakončíme předseťovým kombinátorem Kompaktomat, strojem, který provede sedm operací najednou a zvládne tak kompletní předseťovou přípravu jedním přejezdem.
Kategorii talířového nářadí hájily dva stroje – diskové podmítače Diskomat a Softer. První zmíněný je vhodný jak pro podmítky, tak pro hlubší kypření do 18 cm a zapravení rostlinných zbytků, druhý pro podmítky a kypření i předseťovou přípravu (5 až 12cm). Příznivci orebních technologií mají již nějaký čas možnost vybírat pluh i z nabídky firmy Farmet. Také na ně myslel vystavovatel a přivezl zástupce menších modelů, čtyřřadý otočný pluh Vidium N.

STRIP TILL
Secí stroj Falcon STRIP se zúčastnil praktických ukázek pásového zpracování půdy a setí. Tato technologie je ideální pro zakládání porostů řepky. Falcon STRIP jedním přejezdem zajistí pásové hloubkové zpracování s možností přihnojení až do hloubky 20 cm, zpětné utužení seťového lůžka a výsev v jedné linii. Doporučená rozteč je při této technologii 25 cm.*

Celý článek vyjde v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down