12.09.2015 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Hlubočci mají vysoké nároky

Začínali na několika hektarech. Dnes obhospodařují více než 1000 ha, provozují živočišnou výrobu a ještě vyvážejí substrát z největší pěstírny žampionů. Bratři Tvarůžkovi z Hlubočce na severní Moravě potřebují ke své práci výkonnou a spolehlivou techniku, včetně strojů na manipulaci s materiály.
Hlubočec je velmi stará obec, jejíž vznik se datuje do druhé poloviny 14. století. Leží jižně od Opavy, mezi rozsáhlými komplexy v nejvyšších polohách Nízkého Jeseníku. Od severu je chráněna vrchem Hůrkou. Hlubočec a jeho okolí jsou vyhledávanou rekreační oblastí s krásnými lesy, vodními plochami a čistým ovzduším. Daří se tu pracovitým lidem a na rozlehlých pastvinách i chovaným zvířatům.

Hospodáři od nepaměti
Zajímavý životní příběh v tomto kraji prožila rodina soukromě hospodařících rolníků Tvarůžkových. V současné době hospodaří na rodinném statku dva bratři – Martin a Jan Tvarůžkové. Historii hospodaření v rodině nám přibližuje Martin Tvarůžka. To že se první záznamy o hospodaření předků datují do 17. století ještě není nic výjimečného, ale fakt, že se v rodině hospodaří nepřetržitě až dodnes, tím už se mnoho rodin pochlubit nemůže.
Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec věnované Moravskoslezskému kraji.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down