12.10.2015 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Sedlci přesně vědí, co chtějí

Rodina Dolejšových z Prahy 8 hospodaří od roku 1991, poté co získala v restitucích po svých předcích objekt v obci Sedlec u Prahy 36 ha půdy. Od roku 1994 se otec Josef Dolejš věnuje zemědělské výrobě tak říkajíc na plný úvazek. Dnes hospodaří se svým synem Janem, který vystudoval Českou zemědělskou univerzitu – obor Mechanizace a je tím, kdo rozhoduje nejen o výběru vhodné techniky, ale i o zaměření na precizní zemědělství a využívání všech progresivních metod při pěstování zemědělských plodin.

Dolejšovi se věnují pouze rostlinné výrobě. V průběhu let se výměra půdy díky nákupům a především pronájmům zvětšila desetinásobně, z původních 36 ha na 360 ha. Pole Dolejšových leží v katastrech obcí Sedlec, Líbeznice, Hovorčovice a Odolena Voda.

Zpracování půdy

„Když jsme začínali, hledali jsme vhodný stroj pro podmítku. Jsem stavební inženýr, zkušenosti jsem neměl,“ vysvětluje Josef Dolejš a pokračuje: „Vybírali jsme dlouho, nakonec jsme se rozhodli pro radličkový podmítač Lemken Smaragd o záběru 2,2 m a zapřáhli ho za Zetor řady 77 s pohonem obou náprav. Byla to naše první zkušenost s technikou Lemken. Stroj se osvědčil, šel krásně do země, zapravoval bez problémů rostlinné zbytky a my jsme už u této značky zůstali.“ Malý Smaragd nahradil v roce 1995 stejný model, ale o záběru tři metry, který Dolejšovi agregovali s traktorem Massey Ferguson. To je druhá značka, která se na tomto statku těší oblibě. V následujících letech pak přibyla technika obou výrobců.

Orbu Dolejšovi omezili v roce 2006. S novými stroji přešli na minimalizační technologii zpracování půdy. „Od roku 2006 po sklizni podmítáme pole diskovým podmítačem Lemken Rubín s pracovním záběrem šest metrů v agregaci s traktorem Massey Ferguson 8690 Dyna VT s nominálním výkonem 340 k. Pro následné hlubší zpracování půdy jsme si v roce 2009 pořídili pětimetrový radličkový kypřič Lemken Karat. Ten je vybaven výměnným systémem s radličkami s křidélky pro celoplošné podříznutí a úzkými dláty pro hluboké zpracování do 30 cm, které využijeme při zpracování půdy pod řepky,“ vyjmenovává jednotlivé pracovní operace Jan Dolejš. Následnou operací je podle času, který na zpracování hospodáři mají a půdních podmínek buď přejezd radličkami s křídly, nebo diskovým nářadím. Pak již následuje setí. „Dříve jsme seli s agregací podmítače Lemken Rubín a secího stroje Lemken Solitair. Využívali jsme tak diskový podmítač i k setí. Měli jsme k němu dokonce i dva druhy válců – trubka/dláto a trapézový, které jsme podle potřeby měnili. Od loňského roku používáme secí kombinaci Lemken Compact-Solitair 9. Ta je agregována, stejně jako Lemken Karat, opět s traktorem MF 8690,“ doplňuje Josef Dolejš.*

Celý článek vychází v říjnovém Farmáři.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down