04.03.2016 | 03:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Považujete automatické překládací asistenty u řezaček za přínosné?

Považujete automatické systémy plnění odvozních prostředků u řezaček za přínosné?

Při sklizni pícnin je od řidiče sklízecí řezačky vyžadována vysoká pozornost. Kromě sledování jízdy v záběru je zodpovědný ještě za to, aby byl transportní prostředek, jedoucí vedle, rovnoměrně plněn řezankou, a to většinou nejprve v přední části, aby byl dotížen i agregovaný traktor. Jakmile se naplnění ložné plochy začne blížit svému maximu, vzrostou nároky na pozornost ještě více, aby se docílilo úplného naplnění návěsu. Přitom musí řidič ještě řídit svou řezačku tak, aby zajistil dostatečný přísun materiálu.

S tím, jak výkony řezaček stoupají, roste i průchodnost hmoty, a tím i objem píce, který je za stejnou dobu dopravován skrz výmetnou rouru. Roste i velikost a ložný objem u odvozních prostředků. Navíc v roce, kdy z důvodu nedostatku srážek mají porosty pícnin menší výnosy hmoty, mohou řezačky podstatně zvýšit pracovní rychlost.

Všechny tyto faktory nároky na jejich obsluhy ještě zvyšují. Automatické systémy plnění odvozních prostředků dokážou řidiči jeho úkoly a nutnost koncentrace usnadnit. Provádí automatické nastavení výmetné roury a její koncovky tak, aby průběh plnění ložné plochy odvozního prostředku byl optimální. Využívají k tomu ovšem zcela odlišné druhy senzorů, jako je stereokamera nebo 3-D kamerový systém, které se připevňují na výmetnou rouru. Fungují i za tmy. Další výhoda spočívá v tom, že řidič má na terminálu v kabině neustále obraz o situaci v ložné ploše návěsu, přenášený z instalovaných kamer. Podle tohoto obrazu se pak může rozhodnout i k manuálním korekcím polohy výmetné roury. Systémy si poradí s návěsy různé konstrukce či dokonce i s nákladním automobilem. Ve svých začátcích měly trochu problémy jen u souprav dvou přívěsů zapojených za sebe. V současnosti jsou tyto nedostatky již odstraněny.

Aby automatický systém pracoval skutečně optimálně, je důležité disciplinované chování řidiče traktoru s návěsem, který se má vedle řezačky pohybovat pokud možno konstantní rychlostí. Stačí, aby sledoval řezačku a držel s ní krok. Ani on se nemusí zároveň starat o to, jak probíhá plnění návěsu.

Ačkoli se jedná o výbavu, nabízenou výrobci sklízecích řezaček na přání, jsou automatické systémy plnění odvozních prostředků užitečným nástrojem pro zvýšení efektivity práce ve sklizňových řetězcích a ke snížení nároků na řidiče. Potvrzují to i mé zkušenosti z návštěvy Finska, kde jsou tímto zařízením vybaveny všechny nově prodané sklízecí řezačky. Případně bývá také možná i dodatečná instalace na stroje stávající.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down