Na současném trhu najdeme bohatou nabídku shrnovačů. V našich podmínkách dominují především rotorové a pásové modely. Kromě nich se setkáme i s bubnovými nebo paprskovými shrnovači. Rotorové modely se vyrábějí s jedním, dvěma nebo čtyřmi rotory, v menší míře pak i se třemi nebo šesti rotory. Z pohledu agregace jsou k dispozici stroje nesené, polonesené a tažené.
I když je v našich podmínkách rotorová technika velmi rozšířená, stále častěji se můžeme setkat se shrnovači jejichž základními konstrukčními prvky jsou sběrací ústrojí a příčné pásové dopravníky. Kromě techniky určené k agregaci s různými tažnými prostředky existují také modely určené pro využití se samojízdnými žacími řádkovači. Mezi speciální techniku pak můžeme zařadit samojízdné pásové shrnovače. Shrnovací technika nabízí různé možnosti konfigurací a nastavování, a to za účelem shrnování čisté píce bez příměsí, která je základem výroby kvalitních objemných krmiv.
Provedení rotorové techniky
Jak již bylo zmíněno, liší se jednotliví zástupci shrnovačů počtem rotorů, ovlivňujícím celkovou pracovní šířku. V rámci nabídky se rotory shrnovačů liší především průměrem a počtem shrnovacích ramen. Zpravidla jsou osazeny 10 až 15 rameny. Konstrukce shrnovačů se rovněž liší uspořádáním rotorů, určujícím způsob formování řádku. Shrnovače s jedním rotorem umožňují ukládání bočního řádku. Jejich záběr dosahuje zpravidla 3,5 až 4,9 m. Někteří výrobci nabízí také modely určené pro svažité a horské podmínky se záběrem kolem 3 m. Z hlediska agregace jsou to především nesené typy, nicméně vybrané modely se dodávají jako tažené. Dále můžeme vybírat z bohaté nabídky dvourotorové techniky. V jejím případě půjde o modely, tvořící kromě bočního také středový řádek. Volíme tak mezi stranovými a středovými shrnovači. Druhou skupinu modelů se dvěma rotory představují středové shrnovače, vyráběné zpravidla v pracovních záběrech 5,7 až 10 m. Řada zástupců dané třídy nabízí mechanický nebo hydraulický posuv rotorů, který umožňuje měnit jak šířku záběru, tak šířku řádku.
Více v článku Ing. Filipa Javorka v květnovém Farmáři.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!