23.02.2022 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jakou píci mám v sile? Odpoví senzor

Na začátku roku 2015 investoval mladý zemědělec Jens-Peter Messer do nové řezačky Krone BiG X 700, osazené senzorem NIR. Pak bylo možné vedle obsahu sušiny zjišťovat i obsažné látky v píci. Důvody pro pořízení této technologie popisuje Jens takto:

„My jsme tato data chtěli zjišťovat. Pro nás, jako provozovatele bioplynových stanic, je důležité, abychom znali, jaké množství siláže v jaké kvalitě a s jakou hodnotou leží u nás v silu. Musíme znát, zda množství, které sklidíme, nám vystačí pro produkci bioplynu až do další sklizně v následujícím roce. Samozřejmě bychom mohli také ručně odebrat vzorky z fůry a odeslat je k laboratorní analýze. To by ale bylo pro nás jednak nepřesné, a v dlouhodobém horizontu příliš drahé ve srovnání s vlastní NIR technologií analýzy píce. A za další můžeme s touto technologií přesně dokladovat, jak kvalitní siláž jsme sklidili, pokud sklízíme silážní kukuřici u jiných pěstitelů a nakupujeme ji od nich,“ vysvětluje podnikavý zemědělec.

Na základě pozitivních zkušeností s fungováním NIR senzoru bylo rozhodnuto v jeho využívání pokračovat. Od roku 2021 sklízí Jens Peter Messer pícniny se sklízecí řezačkou Krone BiG X 880, která má odhazovou rouru osazenu NIR Control dual senzorem od výrobce m-u-t, nového dodavatele komponent firmy Krone. Ve srovnání s předchozí generací senzoru má tento typ jednu důležitou přednost, jako dokládá Jens: „Nyní již můžeme vedle měření obsažných látek v pícninách senzor využívat i ke zjišťování obsahu živin při aplikaci kejdy,“ řekl s uznáním.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.