Důkladné a intenzivní zpracování posklizňových zbytků je pro úspěch v bezorebné technologii zásadní. Velká množství organické hmoty a dlouhé stonky na povrchu pozemku brání mladým rostlinkám ve vývoji a podporují šíření chorob (onemocnění pat stébel, fuzariózy) i škůdců. Tím se také zvyšuje spotřeba nákladných přípravků na ochranu rostlin.
Přitom je možné takovým problémům rychle a efektivně předcházet. Firma Horsch má na zpracování strniště od roku 2019 v nabídce zdvojené nožové válce Cultro TC. Toto nářadí s malou potřebou tahového výkonu může pracovat sólo, anebo i v kombinaci s jinou technikou. Nože rozdrtí křehké stonky zvláště u řepky, slunečnice anebo pak řežou porosty meziplodin.
Nožové válce Cultro TC se vyznačují kompaktním průměrem, díky kterému dosahují vysoké obvodové rychlosti a výsledkem je velký počet řezů. Drcení organického materiálu je o to intenzivnější. Provádí jej šestice nožů, uchycených ke středové hřídeli a uspořádaných do kříže. Takto se dosahuje křížového řezu, kdy jsou drceny i velmi dlouhé či šikmo uložené stonky na povrchu pozemku. Při pracovních rychlostech do 20 km/h dovolují válce Cultro TC vysokou plošnou výkonnost při nízké energetické náročnosti.*
Více informací přinese měsíčník Mechanizace zemědělství 3/2022.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!