Pěstební systémy zajišťující efektivní hospodaření s vodou a přispívající k omezení degradačních procesů půdy jsou základem efektivního využití půdy, dosažení požadovaných výnosů plodin a současně přispívají k dlouhodobému a setrvalému využívání půdy a krajiny.
Pro všechny technologie zpracování půdy jsou hledány možnosti k omezení rizikových faktorů, spojených s degradací půdního prostředí. Dochází k přehodnocení klasických postupů zakládání plodin, založených na celoplošném zpracování půdy v samostatných operacích. Přehodnocena byla předseťová příprava půdy, kvalita předseťové přípravy a obecně zavedená představa o ideálním obrazu seťového lože. Od roku 2019 jsou ověřovány systémy zakládání porostů cukrové řepy a kukuřice s výrazně modifikovanou předseťovou přípravou.
Půdoochranné technologie
Jedním ze současných problémů je konfrontace řady často protichůdných názorů a požadavků, které výrazným způsobem ovlivňují zemědělskou produkci a výkonnost zemědělství na celém světě. Nové poznatky z oblasti vědy a výzkumu, sociální změny a očekávání nebo měnící se přirozené rámcové podmínky, definují nové cíle pro zemědělskou produkci. Jedním z možných způsobů, jak tohoto cíle dosáhnout, jsou půdoochranné technologie zpracování půdy (Ogieriakhi a Woodward, 2022).
Technologie pásového zpracování půdy
S rostoucím využitím kypřičů pro meziřádkovou kultivaci a přihnojení širokořádkových plodin během vegetace se pro uvedené stroje nabízí zajímavá možnost využití i pro předseťovou přípravu. Stroj původně určený pro meziřádkovou kultivaci tak přebírá rovněž funkci předseťové přípravy a stává se univerzálním, víceúčelovým strojem. Postupy a výsledky, které budou následně představeny, vycházejí z technologie pásového zpracování půdy, kdy se zpracovává pouze úzký pás zeminy, často se současnou aplikací hnojiva (Battisti et al., 2022). Pásové zpracování půdy zachovává pokryv půdy rostlinnými zbytky mezi řádky, uchovává půdní vlhkost a snižuje počet přejezdů ve srovnání s intenzivním zpracováním půdy, čímž snižuje zhutňování půdy, snižuje riziko eroze půdy, šetří čas a palivo. V porovnání s některými konzervačními technologiemi navíc podporuje vzcházení rostlin, usnadňuje aplikaci hnojiva a jeho efektivnější využití rostlinami (Licht a Al-Kaisi, 2005).
Využití meziřádkového kultivátoru
Modifikované zpracování půdy, které je prezentováno v tomto příspěvku, představuje alternativu k intenzivní předseťové přípravě půdy. Předseťová příprava byla nahrazena pásovým zpracováním půdy s využitím meziřádkového kultivátoru. Hloubka zpracování a intenzita kypření nedosahuje takové podoby, jako u klasického pásového zpracování půdy. Na druhou stranu uvedená technologická úprava dokládá možnosti snížení intenzity zpracování půdy v klasickém – konvenčním způsobu zpracování, kdy je často na vysokou intenzitu zpracování půdy poukazováno.
Hlavní změna oproti klasickým technologiím zakládání porostů cukrové řepy a kukuřice spočívala ve vynechání celoplošné předseťové přípravy a jejím nahrazení kultivací úzkého pásu půdy pro budoucí řádek vysévané plodiny upraveným kypřičem pro meziřádkovou kultivaci porostu během vegetace.
Celý článek doc. Ing. Milana Kroulíka, Ph.D., najdete v prosincovém Farmáři.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!