06.10.2022 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nabídka talířového nářadí

Talířové nářadí se používá ke zpracování půdy v různých technologiích. Lze jej využít pro podmítku, zpracování půdy před setím nebo k intenzitnímu zpracování půdy. V případě poslední uvedené možnosti se talířové sekce kombinují s různými slupicemi, které umožňují kypření půdy ve větších hloubkách.

Při popisu jednotlivých zástupců nesmíme zapomenout ani na modely určené pro agregaci s aplikačními cisternami při zapravování kejdy nebo digestátu do půdy. Odlišnosti nalezme rovněž při pohledu na konstrukci těchto strojů. Půjde o rozdíly z hlediska agregace, pracovního záběru nebo uspořádání pracovních talířů a jejich průměru. Zejména polonesené a tažené modely se liší konstrukcí vlastního závěsu. Výše uvedené talířové nářadí mají ve svém programu jak rozhodující výrobci techniky pro zpracování půdy, tak řada menších dodavatelů. Při popisu dané techniky nesmíme zapomínat ani na bohatou nabídku příslušenství, například pro výsev porostů zeleného hnojení nebo secích strojů pro zajištění výsevu vybraných druhů plodin.

 Základní modely

Základní modely můžeme rozdělit podle různých kritérií, jedním z nich je uspořádání pracovních orgánů, kterými jsou talíře, označované také jako vyduté disky. Na první pohled je patrné, že se liší uspořádáním a spojením s nosným rámem nářadí. Talíře mohou být uloženy centrálně nebo individuálně. V prvním případě jsou jednotlivé pracovní orgány uloženy na hřídeli a každý takový celek tvoří jednu pracovní sekci nářadí. Jednotlivé typy nářadí jsou tvořeny zpravidla jednou, dvěma nebo čtyřmi sekcemi. Jejich počet vychází především z celkového pracovního záběru. V praxi se výše uvedené modely talířového nářadí uplatňují spíše méně. Konstrukci s centrálním uložením talířů využívá především speciální technika. Ta je osazena zpravidla talíři o průměru 610 až 810 mm, přičemž vybrané modely pracují s talíři o průměru až 1020 mm. Jednotlivé sekce mohou být nastavitelné, umožňující přizpůsobit pracovní úhel provozním podmínkám.

Celý článek Ing. Filipa Javorka najdete v 10. čísle časopisu Farmář.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down