Nejen pro stařené maso do Oseka
V obci Osek, v těsné blízkosti Sobotky, leží farma Havlíkův Dvůr. Za rok a půl si získala pověst místa, kde si lze koupit kvalitní stařené hovězí maso a v místním občerstvení také velmi chutné burgery. Majitel Josef Havlík se kromě chovu masného skotu věnuje také rostlinné výrobě. K zajištění obou činností proto potřebuje kvalitní techniku.
Maso a burgery pro zákazníky
V roce 2013 přikoupil Josef Havlík v obci Osek louku sousedící s objektem, do něhož se přestěhoval z rodinného statku v Sobotce, a tím podstatně ovlivnil svoji budoucnost. „Rádi grilujeme, sehnat kvalitní maso není jednoduché, pořídíme si dva býčky a budeme soběstační,“ vzpomíná na své tehdejší úvahy Josef Havlík. Svoji představu poměrně záhy realizoval, jen zvířata nebyla dvě, ale bylo jich rovnou šestnáct jako základ příštího chovu. V roce 2016 byla v areálu farmy vybudována bourárna masa, instalovány speciální boxy s řízenou teplotou a vlhkostí, v nichž maso zraje 3 až 5 týdnů, byla zde zřízena prodejna stařeného hovězího masa dodávaného v kuchyňské úpravě a také občerstvení s krytou terasou. Na farmu nazvanou Havlíkův Dvůr se velmi rychle naučili jezdit zákazníci od Liberce až po Prahu, a to nejen pro stařené maso, ale také kvůli vyhlášeným burgerům z vyzrálého masa.
Kvalitní technika je nezbytná
Josef Havlík si potrpí nejen na kvalitní maso, ale i na kvalitní techniku. Je to dáno jednak osobními prioritami, jednak skutečností, že s minimem spolupracovníků musí zvládnout všechny činnosti jak v rostlinné, tak živočišné výrobě. Používaná technika tak musí být výkonná a spolehlivá. Týká se to jak používaných traktorů a další motorové techniky, tak i techniky závěsné.*
Více v únorovém Farmáři.