05.08.2021 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro podmítku i předseťovou přípravu

Při obměně techniky na zpracování půdy vyzkoušela společnost REPROGEN, a. s., z Plané nad Lužnicí řadu strojů. Nejlepších výsledků dosáhl talířový podmítač Rebell classic německého výrobce Köckerling a o tři roky později zvítězil ve výběrovém řízení i radličkový kypřič stejné značky.

Pro podmítky využívali v podniku dříve starší šestimetrový talířový podmítač a kypřič se šípovými radličkami, zpracování půdy po orbě zajišťoval talířový podmítač a smyk. Tyto konstrukčně ne zcela vhodné stroje však nedokázaly zpracovat půdu zcela podle potřeb agronomů. Stejně tak kompaktor, určený pro jemné zpracování půdy, pracoval dobře pouze v optimálních podmínkách. A tak, protože zejména příprava půdy po orbě nebyla často optimální, nastal čas pro výběr vhodnější techniky.

První byly talíře

V roce 2016 navštívil zdejší podnik zástupce firmy DEMCO s. r. o. a nabídl na vyzkoušení šestimetrový talířový podmítač Köckerling Rebell classic 600 T. „Když mně tvrdil, že Rebell dokáže zpracovat pozemek po zimní orbě jedním přejezdem, nevěřil jsem, navíc jsme podmítač zkoušeli na těch nejproblematičtějších těžkých půdách,“ přiznává vedoucí rostlinné výroby Ing. Klíma. Ale Rebell to dokázal a jedním přejezdem připravil pozemek pro následné setí secím strojem bez přípravy půdy. Bylo rozhodnuto.

Podobný průběh, jako výběr talířového podmítače, měl o tři roky později i výběr radličkového kypřiče. „Vhodného nástupce za starší radličkový kypřič jsme našli opět u značky Köckerling,“ potvrzuje Ing. Klíma a upřesňuje: „Požadovali jsme univerzální kypřič jak pro mělké kypření, tak také pro hluboké zpracování půdy. Prakticky jsme si vyzkoušeli techniku čtyř výrobců. Jako ideální se ukázal kypřič Vector 620, schopný pracovat v záběru 6,2 m a po odejmutí bočních křídel v záběru 4,6 m.“ Bylo to poté, co v roce 2019 dostali v Plané nad Lužnicí od společnosti DEMCO tento kypřič ke třídennímu testování. „Kypřič jsme zkoušeli jak na různých půdách, tak v obou pracovních záběrech a v různých pracovních hloubkách. Připravili jsme s ním i pozemky před setím řepky, které jsme dříve orali. Výsledek byl takový, že již v podniku zůstal. Následně jsme mu zpracování půdy před setím řepky zcela přenechali,“ vzpomíná agronom.

Více v regionální příloze týdeníku zemědělec z Jihočeského kraje.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down