Ing. Pavel Dvořák vystudoval SZTŠ ( později SZeŠ) obor Mechanizace zemědělství v Litomyšli a následně Mechanizační fakultu VŠZ (dnes Technickou fakultu Zemědělské Univerzity) v Praze - Suchdole. Po studiích nastoupil do nově vzniklé zemědělské farmy, kde pracoval snad na všech možných pozicích - od traktoristy přes opraváře až po kombinaci mechanizátora s agronomem. Poté strávil sedm let ve firmě, která se zabývala vlastní prvovýrobou, mechanizačními službami a také obchodem a servisem zemědělské techniky. Nyní působí již 17. rokem ve společnosti KVERNELAND GROUP CZECH s. r. o., do níž nastoupil jako produktový manažer a následně byl jmenován obchodním ředitelem.
Zdánlivě jednoduchá otázka – co je to mulčování?
Opravdu jen zdánlivě jednoduchá otázka. Řekněme, že to je rozdrcení posklizňových zbytků, nedopasků, porostů, které nemá význam sklízet a všeho dalšího nechtěného až třeba po nálet pří údržbě TTP. Tím vytvoříme mulč, čímž podpoříme a urychlíme likvidaci rostlinných zbytků. U velkého množství posklizňových zbytků mulčováním umožníme snazší následnou operaci zpracování půdy (orbu či podmítku) a míchání s půdou nebo kompletní zapravení do půdy. Když už mulčujeme, je třeba dodržovat zásady správného mulčování a ještě za co nejnižších nákladů.
Pro jaké činnosti by si měl zemědělský podnik nebo farmář mulčovač pořídit, jinými slovy - pro které zemědělce je nepostradatelným strojem?
Začal bych od druhé části otázky. Jsem přesvědčen, že každý zemědělec nutně potřebuje mulčovač. Podle jeho zaměření a rozsahu prací si pak zvolí buď nákup vhodného modelu vlastního mulčovače, nebo to řeší třeba jen pronájmem. Minimum činností, které by každý zemědělec měl dělat, je „vyčištění“ okrajů polí v období po sklizni, kterým odstraní starou trávu a rozrůstající se křoviny a nálet, které mohou klidně „ukrást“ půl metru za rok. Dále samozřejmě vzniknou situace, kdy zůstane na poli něco, co zemědělec nechtěl nebo nemohl sklidit a bez mulčování by bylo znemožněno tato místa kultivovat. Pokud zemědělec pěstuje kukuřici na zrno, tak mulčování je nezbytnou pracovní operací, a to nejen z důvodu snazší kultivace, ale i jako preventivní opatření v boji proti škůdci zavíječi kukuřičnému.*
Celý rozhovor vychází v srpnovém Farmáři.