15.11.2021 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sklizeň s větší délkou řezanky má výhody

Firma Claas v roce 2015 uvedla na evropský trh technologii sklizně kukuřice Shredlage. Je založena na velmi intenzivním zpracování řezanky a kukuřičných zrn prostřednictvím zrnového kondicionéru MCC Shredlage v kombinaci se sklizní na délku řezanky 26 až 30 mm. Mnoho chovatelů dojného skotu tato technologie již přesvědčila o svých přednostech.

Technologie Shredlage vede ke kukuřičným silážím s velkým podílem hrubých částic rostlin při plnohodnotném a intenzivním narušení zrn. U mléčného skotu struktura krmiva příznivě ovlivňuje stravitelnost. Zda bude mít pozitivní vliv i u masného skotu, zjišťovala v obsáhlém praktickém testu vysoká škola v německém Osnabrücku.

Měření probíhalo po dobu celých 243 dnů v podmínkách zemědělského podniku ve městě Münster-Amelsbüren. Bylo měřeno, jak se technologie Shredlage ve srovnání s konvenční technologií sklizně kukuřice projeví na příjmu krmiva, denních přírůstcích, stravitelnosti krmiva a hodnotě pH v bachoru u masného skotu. U obou siláží bylo kromě toho prováděno měření kvality udusání a stlačení řezanky a dodatečného zahřívání.

Kukuřice byla sklízena na začátku září 2019 dvěma řetězci. Konvenční sklizeň zajistila řezačka Claas Jaguar 970 se zrnovým kondicionérem Multi Crop Cracker (MCC) Classic L s 30 % rozdílem otáček a teoretickou délkou řezanky osm milimetrů. Shredlage® sklízela řezačka Claas Jaguar 950 se zrnovým kondicionérem MCC Shredlage® s rozdílem otáček 50 % a teoretickou délkou řezanky 26 mm. Sklizeň probíhala do jedné jámy, v níž byla z jedné strany ukládána hmota z konvenční sklizně a z druhé pak ze sklizně Shredlage.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down