Soukromý zemědělec s výměrou nepřesahující 150 ha musí velmi zodpovědně volit nákup každého nového stroje. U strojů na zpracování půdy to platí dvojnásob, zvlášť když hospodaří na těžce zpracovatelných půdách. Ceny zemědělské techniky nejsou nízké a špatná volba by pak mohla znamenat dlouhé roky trápení s nevhodným strojem.
Soukromý zemědělec Vladimír Sobotka hospodaří v obci Záhornice nedaleko Městce Králové na 150 ha zemědělské půdy. V osevním postupu má dominantní postavení ozimá pšenice, následované řepkou a slunečnicí. Půdy v okolí Záhornice jsou ty nejtěžší možné, tvrdé, těžké, černé jílovité, které dokážou vyschnout na kámen. Pokud je vlhko, jejich zpracování je opět těžké, rychle zalepují nářadí a kladou tak na zemědělce i techniku velké nároky. Od původní orby Vladimír Sobotka po několika letech upustil, protože ve zdejších půdách přinášelo jen problémy. Zoraná půda přeschla a ztvrdla a její následné zpracování bylo velmi těžké. Hospodář si proto pořídil radličkový kypřič pro základní zpracování půdy a po něm ještě zpracovával půdu bránami, později si pořídil druhý radličkový stroj pro mělčí předseťové zpracování půdy. Těžké půdy si však vybíraly svou daň, stroje byly často v dílně a Vladimír Sobotka stále něco vařil a opravoval. Rozhodl se proto pořídit si nový stroj, který kromě kvalitně provedené práce nabídne také pevnou a odolnou konstrukci. Po pečlivém výběru zvolil radličkový kypřič Köckerling Allrounder classic s pracovním záběrem pět metrů.
Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec věnované Středočeskému kraji.