Švédská ocel je symbolem kvality a odolnosti, ať už jde o nože, sekery, pily, kuchyňské nádobí, obráběcí či pracovní nářadí, ale i velká zařízení včetně zemědělských strojů. Švédská ocel je pojem uznávaný v celém světě, stejně jako švédské pluhy Överum. Při naší návštěvě stejnojmenné továrny, která patří do koncernu Kongskilde, jsme pátrali, jak taková ocel vzniká. A byli jsme úspěšní.
V Överumu mají mnoho znalostí a zkušeností se zpracováním železa, vždyť s prvotní výrobou děl začali již v roce 1655 a s produkcí pluhů o 200 let později. A když se někdo na něco specializuje už stovky let, asi tomu rozumí. Švédský výrobce pluhů vyrábí opotřebitelné díly z tzv. Mucro tvrzené ocele. Pečlivě vyválcovaná surovina se zušlechťuje vlastní metodou, která není zas tak tajná. O to více je ale složitá a pro jiné výrobce téměř nedostižná. Rozhodující úlohu hrají teplota, čas a obsah uhlíku. Při vzniku velice namáhaných odhrnovacích desek jsme napočítali pět technologických kroků.*
A jak vzniká vyhlášená švédská ocel? O tom se dočtete v Zemědělci č. 28.