Zpracování půdy je pro agronomy i posádky strojů někdy noční můra, protože výsledná kvalita práce je závislá na mnoha faktorech. Některé ovlivnit nelze, některé však ano. Patří mezi ně volba vhodné techniky. Jejímu výběru je proto třeba věnovat patřičnou pozornost. Ve společnosti ZEMET spol. s r. o. investovali své prostředky již několikrát do technikyKöckerling a nelitují. Nedávno obměnili po 21 letech první nakoupený stroj, který je však stále v dobré kondici.
Společnost ZEMET spol. s r. o. hospodaří v okolí starobylé obce Tečovice, na severním okraji Zlína. Vznikla v roce 1991 a zpočátku se věnovala pouze rostlinné výrobě. Kompletní zemědělskou výrobu provozuje od roku 1997. Živočišná výroba je zaměřena na chov prasat, stěžejní činností je však rostlinná výroba. ZEMET hospodaří na 1900 ha zemědělské půdy, z nichž je jen několik desítek hektarů trvalých travních porostů, zbytek tvoří orná půda. V osevním postupu se střídají obilniny (ozimá pšenice, ozimý a jarní ječmen), ozimá řepka, a kukuřice na zrno. V menší míře podnik pěstuje také hrách, kmín, svazenku, ostropestřec mariánský a další speciální plodiny. Nezanedbatelnou plochu, téměř 150 ha, tvoří travnaté pásy na silně erozně ohrožených pozemcích.
Kombinované zpracování půdy
Způsob zpracování půdy ovlivňuje fakt, že jsou pozemky na dvou třetinách výměry erozně ohrožené a půdy na nich různorodé. „Hospodaříme na středních, v některých oblastech pak těžších půdách, což se projevuje i v náročnosti zpracování půdy,“ charakterizuje místní půdní podmínky jednatel společnosti Ing. Pavel Czvalinga. Původně se všechny pozemky, tak jako všude jinde, oraly. Po nástupu minimalizačních technologií před dvaceti lety tento systém vyzkoušeli i v Tečovicích. V současné době zpracovávají půdu kombinovaně. Orbou se zaorává kukuřičná sláma po sklizni kukuřice na zrno a připravují pozemky pro některé jařiny – ječmen, hrách či ostropestřec. Ostatní pozemky se zpracovávají bezorebně. Při zpracování půdy využívají v Tečovicích již od roku 2001 techniku německého výrobce Köckerling. Před jednadvaceti lety dodal prodejce, firma P & L, spol. s r. o., první modrý stroj, klasický radličkový podmítač Quadro se záběrem 5,7 m, který byl určen pro zpracování strniště s rostlinnými zbytky nebo bez nich a pro předseťovou přípravu půdy. Do roku 2011 byl nasazován na podmítky i předseťovou přípravu, poté byl využit již pouze pro podmítky. I tak však zpracoval úctyhodný počet hektarů. Sice ještě nebyl vybaven počítadlem ujeté vzdálenosti, ale odhady hovoří minimálně o 40 000 ha. Podmítač Quadro oslaví v letošním roce 21. narozeniny, a tak vedení společnosti usoudilo, že je čas svěřit jeho práci nástupci. Slavnostní předání nového podmítače Quadro 570 se uskutečnilo na sklonku loňského roku přímo ve středisku firmy P & L, spol. s r. o., v Kroměříži. Na první pohled stejný stroj je konstrukčně přepracovaný. Důležitá pro kvalitu podmítek jsou nová dláta s křídly s plochým profilem řezu, která nahrazují původní šípovou radličku. Jiný úhel nastavení, vhodný pro mělké zpracování půdy zajišťuje větší podřezávací efekt a nižší spotřebu. Provedení Betek zase zaručí dlouhou životnost.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!