Těžko by se u nás našel zemědělec, který by neznal stroje německé značky Köckerling. Mezi farmáři v mnoha zemích světa mají modré stroje s nápisem Köckerling velmi dobrou pověst. Zasloužily si ji perfektně odváděnou prací, ale také odolnou konstrukcí, jednoduchou údržbou a dlouholetou životností.
V první části reportáže jsme se soustředili na historii německé rodinné firmy Köckerling vyrábějící od poloviny padesátých let minulého století kvalitní zemědělskou techniku. V této části se zaměříme na současnost a důraz na kvalitu.
Dnes na třech místech
Současná výroba strojů Köckerling je soustředěna do tří stanovišť – původní továrny ve Verlu, nového závodu v Lipplingu a střediska tepelného zpracování komponent pro výrobu ve Schloss Holte. A jak je technologie výroby rozdělena mezi tato místa? Do závodu ve Verlu je soustředěna celková příprava, do níž patří výroba komponentů a celků pro konečnou montáž. Probíhá zde opracování materiálu, lisování, svařování a drobné lakování dílů. Ve Verlu sídlí i vedení společnosti, vývojové a konstrukční oddělení a zákaznická podpora.
Na druhém stanovišti v městě Schloss Holte se tepelně zpracovávají slupice a další opotřebitelné díly, jejichž vývoj a výrobu chce mít firma pod absolutní kontrolou.
Třetím stanovištěm je nový montážní závod v Lipplingu, Jeho výrobní prostory jsou již v plném provozu, na dokončení čeká pouze administrativní centrum, které bude v budoucnu součástí tohoto závodu. V Lipplingu se nachází lakovny, montážní linky, sklad náhradních dílů, expedice a management. Celkově ve společnosti Köckerling pracuje 200 zaměstnanců.*
Více v listopadovém Farmáři.