07.10.2021 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Markvarticích již pouze bezorebně

Na statku v Markvarticích u Třebíče odjakživa orali. V suchých letech však orba nedokázala udržet vodu v půdě a připravit optimální podmínky pro uložení osiva. Bylo třeba najít lepší technologii základního zpracování půdy. Optimální se ukázalo hluboké kypření s následným setím. Jako náhradu pluhu zvolili v Markvarticích kypřič Köckerling Trio.

Soukromý zemědělec Pavel Dokulil z Markvartic u Třebíče je již pátou generací statkářů. V současné době patří ke statku 67 ha orné půdy. Pozemky se nacházejí v nadmořské výšce 540 až 580 metrů a půdy na nich jsou jak hlinité, tak i písčité a kamenité. Hospodář se věnuje pouze rostlinné výrobě. V osevním postupu střídá obilniny, především krmnou pšenici a ječmen, dále hrách a řepku. Na necelém hektaru pěstuje ještě brambory pro vlastní potřebu a pro občany z okolí.

Roky s orbou

Od počátku až do letošního roku Pavel Dokulil všechna pole oral. Po sklizni následovala podmítka a poté orba před setím ozimů a následně zimní orba pro jařiny. Před setím bylo třeba ještě pole upravit kombinací smyků a bran. Tento klasický způsob zpracování půdy ale měl nedostatky, především v sušších letech, kdy byla půda v době setí vysušená a porosty špatně a nerovnoměrně vzcházely. Proto se Pavel Dokulil v roce 2019 rozhodl vyzkoušet jiný způsob zpracování půdy – bez orby. Vybíral z kypřičů čtyř různých značek. V jednom případě byl stroj pro traktor New Holland T7030 příliš těžký, u druhého Pavlu Dokulilovi nevyhovoval systém odpružení pracovních orgánů a sítem výběru neprošel ani třetí. Nejlépe obstál třířadý radličkový kypřič Köckerling Trio.

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Vysočiny.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down