Zpracování půdy a následné setí mají společně s klimatickými a půdními podmínkami rozhodující vliv na následné vzcházení a počáteční vývoj pěstované plodiny. Proto je třeba věnovat výběru vhodné techniky patřičnou pozornost a přihlížet přitom i k místním specifikům. Na farmě v Újezdě u Černilova dlouhodobě důvěřují jedné značce a používají již druhou generaci strojů.
Soukromý zemědělec Vladimír Svíčka z Újezda, části obce Černilov v okrese Hradec Králové, pochází ze zemědělské rodiny. „U nás se hospodařilo, kam paměť i rodinná kronika sahají,“ představuje farmu hospodář, který v současné době hospodaří na 100 ha orné půdy a 50 ha trvalých travních porostů. Většinu prací zastane sám, v případě potřeby pomohou rodinní příslušníci. Půdy zpracovává kombinovaně, pro jařiny (s výjimkou jarního ječmene) je na podzim oře, pro ozimy je zpracovává bezorebně. Při zpracování půdy i následném setí využívá již dlouhá léta techniku značky Köckerling.
První bylo Trio
Zpočátku používali na farmě radličkový kypřič Gruber v agregaci s tahačem Škoda. Tato kombinace však nedokázala vždy připravit pozemek podle představ hospodáře. „Pořídit si nový stroj jsme se rozhodli v jednom suchém roce, přibližně před patnácti lety, kdy jsme se s naším kypřičem nemohli dostat do země. Nejdříve jsme uvažovali o talířovém nářadí, pak nám však společnost AGROTECH HK s. r. o. zapůjčila třířadý radličkový kypřič Köckerling Trio. Tento stroj odvedl velmi kvalitní práci, a tak u nás již zůstal,“ vzpomíná Vladimír Svíčka. Druhým modrým strojem na statku se stal čtyřřadý kypřič Köckerling Quadro s pracovním záběrem 4,6 m a poté si hospodář ještě pořídil secí stroj Ultima 450, opět od výrobce Köckerling.*
Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec z Královéhradeckého kraje.