27.05.2021 | 06:05
Autor:
Kategorie:

Technika i do extrémních podmínek

Zpracování půdy je někdy alchymie i v příznivých podmínkách. Pokud počasí nepřeje, jako na podzim loňského roku, stane se často dříve dobře pracující technika nepoužitelnou. Tehdy nastává čas doplnit park techniky takovým strojem, který zvládne i velmi těžké podmínky. Jeden takový stroj si pořídili na Žihelském statku.

Zemědělský podnik Žihelský statek a. s. hospodaří v okolí obce Žihle, ležící v severní části okresu Plzeň-sever, na více než 2300 ha zemědělské půdy, z nichž je 1800 ha orné půdy, zbytek tvoří trvalé travní porosty. Pozemky statku se nacházejí v nadmořské výšce 370 až 590 m a půdy na nich jsou různé, od lehkých kamenitých až po těžší jílovité. Různorodost půd je zřetelná někdy i na jednom poli. Z hlediska technologie zpracování půdy v Žihli upřednostňují orbu. Předseťovou přípravu dlouhá léta zajišťovaly brány a předseťové kombinátory. Tato technika odváděla dobrou práci v suchých letech, ale do vlhkých podmínek je nevhodná. V loňském vlhkém podzimu se po krátké době zalepily válce a další práce byla nemožná. Na podzim proto zástupce společnosti Agromex s. r. o. a nabídl k zapůjčení předseťový kombinátor Stratos SA 750 německého výrobce Kerner. „Kdybychom na podzim neměli k dispozici tento stroj, tak jsme asi ani nezaseli,“ vzpomíná agronom Ing. Václav Šmídl. Při zkouškách v září loňského roku byl Stratos nasazen na strniště po hořčici s aplikovaným digestátem a podmítku se zapravením hnojiva zvládl velmi dobře. Obě strany se dohodly, že na Žihelském statku ještě zůstane a po podzimní předseťové přípravě se dohodnou, jestli se stroj vrátí nebo zůstane. „Stratos nakonec připravil veškerou výměru určenou pro ozimy, tedy pod pšenici, tritikale a žito. Celkem zpracoval více než 450 hektarů hrubé brázdy, z toho část ve dvou jízdách, dohromady tedy kolem 700 hektarů,“ konstatuje Ing. Šmídl. Práci odvedl dobrou, vedení Žihelského statku přesvědčil o svých kvalitách, a tak už v podniku zůstal.*

Více v květnovém Farmáři.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down