04.06.2024 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Využití intenzivních kypřičů

Hospodaříme na různých půdách, s různou mocností ornice a řídíme se požadavky rozvoje kořenového systému pěstovaných plodin. Chceme-li se vyhnout orbě, zejména s ohledem na výskyt kamenů nebo zpracování těžkých půd, využíváme nesené, polonesené a tažené intenzivní kypřiče, které existují v mnoha variantách a s bohatou nabídkou radliček, popřípadě v kombinaci s talíři.

Můžeme tak provádět jak podmítku do hloubky přibližně 150 mm, tak kypření do hloubek 200 až 250 mm nebo 300 až 350 mm. Pokud by ani tyto hloubky nebyly dostatečné, existují různé modely dlátových pluhů, které zpracovávají půdní profil do 400 až 450 mm, některé dokonce do 600 až 650 mm. Dlátové pluhy lze též kombinovat s talířovými sekcemi.

 Varianty slupic a radliček

Základem všech kypřičů je nosný rám, který je pevný nebo hydraulicky sklopný a je osazen pevnými nebo jištěnými slupicemi s radličkami. Jištění slupic může být pružinové nebo hydropneumatické. Pružinové systémy využívají jak vinuté, tak listové pružiny. Nicméně trendem posledních let je hydropneumatický systém, který nabízí stále více výrobců. Vinuté pružiny jsou umístěny vertikálně nebo horizontálně, listové horizontálně.

Radličky se používají ve třech provedeních. Dlátové radličky jsou určeny zejména pro intenzivní narušení utužených podorničních vrstev. Křídlová provedení využijeme k provádění podmítky nebo kypření, které v systémech minimalizace nahrazuje přípravu půdy před setím. Třetí možností jsou modulární radličky, jejichž základem je dláto různé šířky, které lze osadit křídlovými nástavci různých šířek. Nejužší dláta se dodávají obvykle v šířce 40 až 60 mm, nejširší dláta jsou široká 100 až 120 mm. Křídlové radličky nebo nástavce se nabízí do maximální šířky 350 až 450 mm a využívají se pro velmi mělké a mělké zpracování půdy.

Celý článek Ing. Filipa Javorka vychází v 6. čísle Farmáře. 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down