V současnosti nabízejí snad všichni renomovaní výrobci traktorů modely s plynulou převodovkou, i když volí odlišnou strategii co do počtu modelů a výkonových kategorií, v nichž tento převodový systém používají. Jsou výrobci kompletních modelových řad, tedy od viničních modelů přes univerzální kolové traktory až po modely určené pro nejtěžší polní práce, kteří nabízejí plynulé převodové ústrojí pouze u vybraných typů či typových řad, setkáme se však i s přístupem, kdy naopak v celé výkonové škále nalezneme pouze plynulé převodovky a naopak převodovky se systémy ovládání a řazení jednotlivých převodových stupňů v celém portfoliu nenajdeme.
Zajímavé je, že někteří výrobci v dané modelové řadě nabízejí jak stupňové, tak bezstupňové (jak se plynulým provedením také říká) převodovky, ale nejvýkonnější model z dané řady se dodává pouze s plynulou převodovkou. Každý z výrobců přistupuje ke konstrukci, vývoji, výrobě a inovacím převodových ústrojí podle vlastní filozofie a na základě výsledků vlastního výzkumu a vývoje.
Obecně lze říci, že plynulá převodová ústrojí v sobě kombinují hydraulický a mechanický přenos točivého momentu. A právě z tohoto pohledu nalezneme v konstrukcích převodovek různé odlišnosti. Setkáme se s převodovkami, které nabízejí různý počet rozsahů, například dva jízdní rozsahy nebo čtyři jízdní rozsahy. Jednotlivé rozsahy mohou začínat vždy nulovou pojezdovou rychlostí nebo naopak na té úrovni, kde předchozí rychlostní rozsah dosahuje vrcholu. Jednotlivé rozsahy můžeme volit manuálně nebo se volí automaticky s využitím tzv. dvouspojkové technologie, obdobné té, kterou známe z prostřední automobilového průmyslu. Plynulá převodovka bývá často doplněná funkcí tempomatu, kdy prostřednictvím ovládacích prvků volíme jednu z předem nastavených rychlostí, čehož můžeme efektivně využívat při různých pracích. Díky neustálému vývoji a inovacím se plynulé převodovky stále zdokonalují, a tak je můžeme využívat v rozličném spektru činností od zpracování půdy přes sklizeň pícnin, výživu a ochranu rostlin až po dopravní operace.*
Ing. Filip Javorek
spolupracovník redakce
Celý článek vychází v 9. čísle časopisu Farmář.