Přemáčená, případně ještě sklizňovou technikou nadměrně utužená půda, statková hnojiva, nežádoucí výdrol, posklizňové zbytky, to vše se může pomocí pluhu otočit a zaklopit. Pokud se zároveň dostane nahoru sušší půda, usnadní se tak operace přípravy půdy před setím.
Aby ale nenarušovaly posklizňové zbytky a půda s nepříznivou strukturou tvorbu kořenů následných plodin, měla by orbě předcházet pracovní operace s mísením půdy a posklizňových zbytků. Provést dvě operace, mající za cíl provzdušnění a nakypření půdy, se před orbou doporučuje na těžkých a vlhkých půdách. Takto se eliminuje tvorba velkých hrud. Jemné půdní částice a živiny, splavené působením vody dolů, se orbou znovu rovnoměrně promísí s půdou.
Naproti tomu je třeba přiznat, že absencí organické hmoty na povrchu není zoraný pozemek chráněn před působením eroze, při orbě bez používání předradliček nemusí být sláma v půdním profilu dostatečně rovnoměrně promísena a je také obtížněji dostupná pro žížaly. Je-li sláma při orbě jenom odkládána na dno brázdy, vede to ke tvorbě matrací slámy. Tak se vytváří podmínky pro následný rozvoj onemocnění pat stébel u obilovin a živná půdy pro škodlivé organizmy.
Také rozklad slámy je v takovém případě nekvalitní a zdlouhavý. Kvalitní podmítka má proto svůj význam i v technologiích s orbou, protože vede k pokud možno rovnoměrnému rozmístění slámy v půdním horizontu. Zároveň jsou podnícena ke vzejití semena plevelných rostlin a výdrolu.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!