18.08.2023 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Robustní adaptéry Geringhoff na slunečnici

K oblíbeným olejninám patří v českém zemědělství kromě řepky také slunečnice. Způsoby organizace porostu této plodiny jsou různé, sklizeň ale vyžaduje šetrné zacházení s rostlinami. Pěstitelé, kteří chtějí zredukovat ztráty zrna na adaptéru téměř na nulu, sahají po adaptérech od výrobce Geringhoff. Slunečnicové adaptéry SunLite pracují nezávisle na řádcích. Celou řadu výhod mají také kukuřičné adaptéry této značky.

Slunečnicové adaptéry Geringhoff SunLite jsou vyvinuté speciálně pro sklizeň této plodiny. Majitel takového adaptéru jej jen připojí k mlátičce a může se dát do práce; kompletně mu odpadnou práce, spojené s náročnou přestavbou obilninového adaptéru. Klasický adaptér zůstává volný a lze jej využívat i nadále, pokud běží souběžně i sklizeň obilovin.

Bez drcení či s drcením

Adaptér Geringhoff SunLite na sklizeň slunečnice je koncipován tak, aby umožňoval velkou výkonnost při minimálních ztrátách zrna. Vyrábí se ve dvou variantách: jako základní provedení SunLite a potom SunLite Horizon, který je vybaven navíc ještě drcením stonků. Verze SunLite bez drcení se vyrábí v záběru od 6 až do 12,20 metrů, zatímco v provedení SunLite Horizon existují tyto adaptéry v záběrech do devíti metrů.

U adaptéru SunLite je kladen důraz na jednoduchost, spolehlivost fungování a nízkou hmotnost. Jednoduše je koncipován již jeho pohon. Z levé strany adaptéru je poháněna jeho horní část, konkrétně kosa, průběžný šnekový dopravník a dále také rotor, který je u slunečnicového adaptéru v roli přihaněče.

Jednoduchý přechod na jiný kombajn

Protože úkolem tohoto rotoru je posouvání úborů slunečnice současně se zrnem směrem k průběžnému šnekovému dopravníku, které bylo zachyceno v drážkách adaptéru, je konstruován odlišně, než klasický přihaněč. Jedná se spíše o podávací válec.

Pokud se v průběhu využívání adaptéru SunLite do podniku pořídí nová sklízecí mlátička, pak lze na ni adaptér přizpůsobit. Firma Geringhoff s tím počítá a – stejně jako u všech ostatních svých adaptérů – má SunLite základní rám, na který se přišroubuje uchycení pro konkrétní model sklízecí mlátičky.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down