04.02.2024 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Univerzálně využitelný radličkový kypřič LEMKEN

Práce s půdou na celé výměře orné půdy zemědělského podniku je závislá na podmínkách, osevním postupu, průběhu počasí a do značné míry i na zkušenostech vedoucích pracovníků. Rozhodně to není jednoduchá záležitost – pokud je zájem na dosažení vysokých výnosů. Takovým vysoce univerzálním strojem na zpracování půdy v širokém rozpětí pracovních hloubek je radličkový kypřič Karat firmy LEMKEN.

Extenzivní hospodaření se v ČR nepraktikuje, spíše naopak – a právě LEMKEN Karat 9 je koncipován jako intenzivní kypřič. Jeho radličky ve třech řadách jsou rozloženy tak, aby bylo dosaženo co nejvyšší účinnosti při mísení a drobení půdy.

Pro podmítky i hluboké kypření

Radličkový kypřič LEMKEN Karat je univerzálně využitelný stroj pro mělké, středně hluboké a hluboké zpracování půdy. Pro podmítky v mělkém horizontu mohou být slupice osazeny šípovými radličkami, které podříznou strniště v celém pracovním záběru, ale semena plevelů a výdrolu zaklopí jen mělce, aby mohla plynule vzcházet.

Po zhruba čtrnácti dnech následuje další přejezd s rovněž celoplošným podříznutím půdy v hloubce 10 až 15 cm. Vzešlé rostliny jsou tak účinným způsobem mechanicky zlikvidovány. Organická hmota je přitom promísena s půdou, přičemž díky rozmístění radliček Karatu 12 firmy LEMKEN do čtyř řad toto promíchání funguje velice intenzivně. Rozteč řad činí 90, 80 a 90 cm, takže i s počtem 21 radliček činí rozteč mezi nimi 23,4 cm. Tím si i čtyřřadý kypřič zachovává dostatek prostoru pro proudění organické hmoty bez ucpávání.

Značné vypínací síly

Dále se kypřič Karat vyznačuje velkými vypínacími silami mechanického non-stop jištění radliček a velkou výškou vychýlení slupic při kontaktu s překážkou. Pokud by se i přesto radlička zasekla za skálu či kořen, je kypřič před poškozením chráněn přídavným střižným šroubem.

Radličkový kypřič Karat vyrábí firma LEMKEN ve třech modelových řadách, jako Karat 9, Karat 10 a Karat 12, v neseném i poloneseném provedení.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down