U Holčáků nesedlají jenom koně

V malebném prostředí valašské obce Velké Karlovice provozují dostihové stáje František a Radek Holčákovi. Široké veřejnosti jsou známi jako špičkoví trenéři dostihových koní, s nimiž slaví mnoho úspěchů. Oba jsou však také hospodáři, kteří pracují se zemědělskou technikou, navíc mnohdy v extrémních podmínkách.

Koně mají v rodině Holčáků své pevné místo. „Už můj otec jezdil od mládí s koňmi na státním statku v Karolince,“ vzpomíná František Holčák. Vztah ke koním měl tak od útlého mládí. Vystudoval střední zemědělskou školu v Rožnově pod Radhoštěm, po ní absolvoval obor chovatel koní v Kladrubech nad Labem a dvouletý trenérský kurz v Boskovicích.

Další pracovní život Františka Holčáka ovlivnilo založení jezdeckého klubu ve Velkých Karlovicích v roce 1966 a dále pak rok 1975, kdy již sám začal trénovat ve Velkých Karlovicích. V roce 1985 se jezdecký klub přestěhoval do stáje, v níž je František Holčák dodnes. Tehdy začala jeho profesionální kariéra. Dnes patří mezi nejlepší chovatele a trenéry koní u nás. Může se pochlubit pěti vítězi Velké pardubické, sedmi vítězi Českého derby a stal se také třikrát vítězem Klasické trojkoruny. V tréninku má v současné době 28 koní.  Syn Radek zasvětil svůj život také koním a pokračuje ve šlépějích otce. Má svého vítěze Velké pardubické i Českého derby a pětkrát se stal na Slovensku šampionem překážkových trenérů. V tréninku má 24 koní.

František a Radek Holčákovi spravují nejen dvě tréninkové centrály ve Velkých Karlovicích, ale také hospodaří – každý na 100 ha pronajaté zemědělské půdy, které tvoří výhradně trvalé travní porosty. Obhospodařují tedy společně 200 ha luk a pastvin. A ty je třeba, stejně jako zelené plochy uvnitř areálů, pravidelně ošetřovat. Většinu zelené hmoty senážují do kulatých balíků, část lisují na seno. Celkem musí ročně lis slisovat kolem 800 balíků. A nejde jen o to, aby kvalitě lisoval, musí také zvládnout práci v horském terénu. A takových lisů podle Radka Holčáka, který s lisem pracuje, není moc.*

Celý článek vychází v červnovém Farmáři.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *